Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrerande parkarbete bakom plantagetävling i Sävsjö

Parken Kronan i Sävsjö har fått en ny plantering full av blommor, bär och andra växter. Planteringen är också en tävling och har kommit till tack vare projektet Grogrund där nyanlända får arbetsträna på kommunens parkavdelning.

Sävsjö kommuns projekt Grogrund fick i förra veckan en halv miljon beviljat från kommunstyrelsens arbetsutskott. Det gör att man under ytterligare ett år kan ge nyanlända arbetsträning på parkavdelningen. Målet är att deltagarna ska komma närmare arbetsmarknaden och resultatet är bra, tycker Johanna Mattsson och Åsa Fransson på parkavdelningren i Sävsjö.

– Nuvarande grupp består av tre personer från Eritrea och Syrien som började i oktober. De får vara med och göra parkarbete som exempelvis klippa gräs, rensa ogräs, plantera, klippa häckar och vattna nu på sommaren. I vintras var det mycket med snöskottning och i höst blir det mycket lövkrattning, säger Åsa Fransson som är handledare för den nuvarande gruppen.

Deltagarna är med i ett år och i vintras fick de gå en trädgårdsutbildning. Nu jobbar de på parkavdelningen och en sak man kunnat göra med den nya arbetskraften är en helt ny plantering i parken Kronan i Sävsjö.

– I januari, februari började vi att driva upp växter från frö som vi nu har gjort en plantering av. Planteringen har ett tema som är en tävling kommuninvånarna kan gissa på, säger Johanna Mattsson på parkavdelningen i Sävsjö som hoppas att den nya planteringen väcker ett växtintresse i Sävsjö.

– Vi vill att så många som möjligt kommer hit och tittar. Vi ställer gärna upp och informerar om man vill veta mer också.

Att jobba med projektet Grogrund har gett extra arbetskraft som möjliggjort projekt som denna nya plantering. De nyanlända får samtidigt möjlighet att lära sig svenska språket och får se hur det fungerar på en arbetsplats.

– Det går bra och ger mycket för båda parter. Deltagarna får möjlighet att knyta kontakter och flera har fått jobb efteråt och kunnat tjäna pengar till exempelvis körkort, berättar Åsa Fransson som säger att de numera går runt och pratar en massa på jobbet så att de nyanlända lär sig språket.

– Vi lär oss också mycket om andra kulturer. Alla är engagerade i detta och delaktiga i att det fungerar, säger Johanna Mattsson.