När Jönköpings Energi summerar 2017 kan de bland annat konstatera att de har kopplat in 3500 villor i kommunen till fiber. Detta kan jämföras med takten för fyra år sedan då endast ett hundratal villor kopplades in.

— Det är en utmaning för oss att hinna, men summerar vi 2017 har vi levererat merparten av anslutningarna inom utsatt tid. Men i de fall där vi inte kunnat leverera i tid så har jag förståelse att våra kunder kan bli besvikna när installationen blir försenad, säger Johan Granath, entreprenadchef Jönköping Energi, i ett pressmeddelande.

På landsbygden

Framåt är målet att erbjuda fiber till alla på landsbygden. De resterande 3000 hushållen är redan involverade i försäljningsprocessen, vilken delvis är finansierad genom EU-bidrag.

— Den här satsningen är unik. Men det är viktigt att poängtera att det krävs att vi når minimigränsen för att kunna börja bygga, därför är det viktigt att de boende på landsbygden inte väntar med sin beställning, säger Anna Söderberg, projektledare Jönköpings Energi, i pressmeddelandet.

Tre aktörer

Enligt Region Jönköpings län står Jönköpings län för den tredje största utbyggnadstakten i Sverige. 71 procent av hushållen i länet har tillgång till ett fast bredband med en hastighet på minst 100 Mbit per sekund.

Enligt Jönköpings kommuns hemsida finns det tre aktiva fiberleverantörer i kommunen: Jönköpings Energi (Wetternet), IP-only och Telia.

LÄS MER: Vita fläckar hotar välfärdens utbyggnad