Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Itab tappar i försäljning – Brexit en av orsakerna

Itab Shop Concept, butikinredningsföretaget med huvudkontor i Jönköping, rörelseresultatet stannade vid en vinst på 230 miljoner kronor för helåret. Ett år tidigare var det 500 miljoner kronor. — Vi har under fjärde kvartalet påverkats av en tydlig lägre aktivitet i Storbritannien till följd av en osäkerhet i samband med Brexit, skriver vd Ulf Rostedt i rapporten.

Sett till enbart det fjärde kvartalet gick Itab med en förlust på sju miljoner kronor. En orsak är att koncernen genomför ett effektiviseringsprogram som påverkat resultatet särskilt under det fjärde kvartalet.

Omsättningen uppgick för hela 2018 till drygt sex miljarder kronor, vilket är en liten minskning jämfört med året innan då resultatet var 6 381 miljoner kronor.

Förhoppningsfull

Ulf Rostedt är trots allt relativt förhoppningsfull inför framtiden och ger i rapporten dessa utsikter.

”Som tidigare kommunicerats förslår styrelsen att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2018, detta för att stärka balansräkningen på lång sikt. Förändringen i branschen gör att marknaden på kort sikt är svårbedömd och mycket volatil.Vi följer marknadsutvecklingen noga och har ett fortsatt högt tempo i våra effektiviserings- och kapitalrationaliseringsprogram.

Samtidigt har vi stort fokus på att ta nya kunder genom att marknadsföra vår helhetserbjudande ännu mer tydligt mot såväl befintliga kundkategorier som mot nya närbesläktade kundgrupper. Samtliga åtgärder syftar till att möta en mer volatil och förändrad marknad på kort sikt samt att stärka ITABs marknadsposition på lång sikt. Marknaden är under förändring men med beaktande av det förändrings- arbete vi genomför på sälj- och marknads- sidan samt att vårt effektiviseringsprogram utvecklas enligt plan ser jag fram emot 2019 med tillförsikt.”

Itab har i dag drygt 3300 anställda i ett flertal länder i Europa. I Jönköping och Nässjö jobbar ungefär 350 personer.

LÄS MER: Årsbokslut 2017 – Itabs vinst en halv miljard kronor