Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan riskerar att förlora jobbet – så beskriver han läget på fabriken

Stämningen i fabriken har varit tryckt sedan beskedet om storvarslet förra veckan. Det berättar Johan Svensson, som jobbar som utlastare på Hjältevadshus. – Det är väldigt nedstämt. I dagsläget ser det inte ljus ut, säger han.

Svensson har arbetat på Hjältevadshus i drygt fyra och ett halvt år.

– Man märker att många är nervösa, säger han och berättar att många i likhet med honom har börjat se sig om efter andra jobb.

– Man är självklart orolig för om man får gå eller inte. Men läget är ju likadant i hela branschen, tillägger Svensson.

Kalldusch

Företagets vd Pontus Eklind beskriver det som ett mardrömsscenario att förra veckan behöva meddela sina medarbetare att varslet lagts.

– Naturligtvis kom det som en kalldusch för våra medarbetare. Så det har varit tryckt stämning, men bygden här är känd för att knyta näven och ändå se ljust på framtiden, säger Eklind.

– Tyvärr är branschen och även företaget luttrat. Branschen är ju driven av konjunktursvängningar som gör att man tvingas varsla i bland. Men i det aktuella fallet är det ju andra saker som gör att vi måste varsla, säger Eklind och riktar kritik mot den svenska bostadspolitiken.

Söker samarbete

Även Eklind har märkt av en dämpad stämning på företaget den senaste veckan. Han nämner att många medarbetare funderar på hur varslet drabbar just dem och deras familj.

– Det är en viss tryckt stämning, men även en kämpaglöd på något sätt, berättar Eklind.

– Det är ju viss skillnad på den här varselvågen i trähusindustrin, som inte är driven av en lågkonjunktur, jämfört med andra varselvågar. Nu måste det byggas bostäder i Sverige, det vet alla. Så på något sätt finns det ändå ett litet hopp, säger Eklind.

Han tillägger att företaget försöker ta sitt ansvar för medarbetarna.

– Vi som företag försöker hjälpa vår personal, framförallt de som får hitta ett nytt jobb, säger Eklind och tillägger att Hjältevadshus söker samarbete med andra företag inom branschen, men även med kommunen för att försöka hjälpa sina medarbetare på bästa sätt.