Utrikesdepartementet kallade på måndagskvällen till pressträff i Rosenbad med anledning av frigivningen av Johan Gustafsson från Värnamo.

Där kallade utrikesminister Margot Wallström det för en glädjens dag.

– I modern tid har ingen annan svensk varit kidnappad under så lång tid. Jag är därför väldigt glad över att kunna meddela att Johan idag har kunnat återvända till Sverige och återförenas med sin familj.

– Jag hälsade Johan välkommen hem, och jag kan meddela att han efter omständigheterna är vid god hälsa och vid gott mod.

Utrikesministern vädjade till Sveriges medier att visa hänsyn till Johans familj, och som en hälsning visades en bild upp där Johan hade återförenats med sin familj på Arlanda.

Sent på måndagskvällen fick TT, Tidningarnas Telegrambyrå, en intervju med Johans mamma Mari-Anne som berättade hur lyckliga man var.

– Underbart! Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket.

Varken Johan Gustafsson eller någon familjemedlem ville möta medierna. Intervjun med TT gjordes över telefon.

– Vi vill ta det lite lugnt den här kvällen. Men det är naturligtvis jätteroligt, absolut. Det är ju fantastiskt!

Hon berättade vidare att man kopplade av på ett särskilt ställe under gårdagen där man fick trängas lite.

Fler detaljer om Johans frigivning publicerades under tisdagen. ska Johans frigivning kommit till stånd efter hjälp från Malis säkerhetstjänst. En myndighetskälla uppger enligt AFP att Johan frigavs i Malis öken. De uppgifterna har inte bekräftats från svenskt håll.

I måndags var även Margot Wallströms besked att Sverige av principiella skäl inte förhandlar om lösensummor vid kidnappningar.

Några nyheter delgavs heller inte om Johans medfånge sedan 2011, sydafrikanen Stephen McGown. Hans pappa, Malcolm McGown, säger följande till AFP:

– Vi har inte hört något om vår son. Det vore glada nyheter om båda släpptes samtidigt, men det är inte mycket vi kan göra, säger pappan.

– Jag har inga detaljer om Johan. Men det är Eid (fastebrytandets högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan) och detta kanske gjordes som en god gärning.