Tidningen skrev nyligen tidigare Love Nepal, dels ska ha felaktigt hängt ut flickor som prostituerade, dels ha använt insamlade pengar till nätter på lyxhotell och flyresor i business class.

Nu ger Sävsjöbördige Jonatan Alfvén, son till grundarna av Love and Hope, sin bild av anklagelserna.

I december förra året avslutade vi ett sju år långt samarbete med organisationen Lighthouse Foundation Nepal efter att vi fått höra flera flickor berätta om misshandel och utnyttjande på organisationens barnhem. Vi såg också tydliga tecken på pengaförskingring och maktmissbruk, något vi verkligen inte kan stå för. Samtidigt som oss avbröt ytterligare tre organisationer sitt samarbete med organisationen, berättar Jonatan Alfvén.

Jonatan Alfvén är övertygad om att det är just det avståndstagandet som ligger till grund för den mediecirkus som har snurrat kring organisationen den senaste veckan.

I Aftonbladets artikel hävdar Raju Sundas, grundare av Lighthouse Foundation, att Love and Hope har .

Enligt Love and Hope ska informationen om att flickorna var prostituerade ha kommit just från Lighthouse Foundation.

Den här informationen har vi haft sedan 2010, och det har aldrig varit tal om att det skulle vara felaktigt. Därför känns det onekligen lite märkligt att de ändrar uppgifterna nu, efter att vi avbröt vårt samarbete, säger Jonatan Alfvén.

Samtidigt vill jag säga att jag personligen inte gillar att vi har publicerat bilden på de här tre flickorna på sociala medier. Det känns inte rätt att hänga ut dem, ännu mindre nu när bilden fått sån spridning via kvällstidningarna. Vårt jobb är att skydda flickor, inte hänga ut dem. Men det har vi ändrat på nu, fortsätter han.

Jonatan Alfvén är kritisk till hur medierna har vinklat berättelsen, och menar att mycket av anklagelserna får stå oemotsagda.

Jag har skickat videofiler till Aftonbladets reporter där flickor berättar om de övergrepp de har blivit utsatta för på barnhemmen som drivs av Lighthouse Foundation. Men den informationen har inte ens tagits upp. Det känns som att agendan var satt redan från början.

Han är också kritisk till att Aftonbladet i en annan artikel intervjuar en kvinna, Hannah Badi som är styrelseledamot i Lighthouse Foundation, som påstår sig ha för att få folk att skänka pengar till Love and Hope.

Det där är bara trams. Här har man intervjuat en kvinna som sitter i styrelsen för en organisation som vi vet har ett enormt agg emot oss, och man sväljer hennes berättelse med hull och hår, utan några som helst bevis. Jag tycker att det är väldigt dålig journalistik att låta en person som har en sådan roll stå oemotsagd, säger Jonatan Alfvén.

Samtidigt finns det några av de punkter som har framkommit i granskningen som Jonatan Alfvén säger stämmer.

Bland annat en uppgradering från economy class till business class på ett flyg mellan Dehli och Bangkok för drygt 4 000 kronor, samt ett antal hotellnätter, som betalats med insamlade pengar.

Det stämmer. Men vad som inte framgår är att de här pengarna kommer från en enda privat företagare som själv har valt att betala våra flyg och hotellnätter. Så det här är ingenting som vi har lurat oss till, utan det är ett medvetet val från personen som skänkte pengarna.

Något som Love and Hope också har fått kritik för är att man har tagit åt sig äran för lyckade räddningsauktioner på sociala medier, trots att de själva inte har varit närvarande under razziorna.

Här kan vi bli mycket bättre. Vi borde ha skrivit att det är ”vi tillsammans med en lokal samarbetsorganisation som har gjort det här”. Här måste vi bli tydligare.

Jag har själv aldrig påstått att jag har varit med vid de här razziorna, men jag har förstått att det finns de som har trott det. Däremot så är jag med i bordellområdena och har hjälpt till att göra det möjligt.

Hur har förtroendet för Love and Hope påverkats av de här anklagelserna?

Samtidigt måste jag säga att även om vi har fått en hel del kritik så har vi även fått väldigt mycket kärlek, inte minst från Sävsjöborna som förstår att det finns två sidor av ett mynt. De har verkligen kärleksbombat oss, och det känns väldigt bra att ha ett sånt stöd, säger Jonatan Alfvén.

Men även om organisationen har fått det lite motigt den sista veckan är Jonatan Alfvéns vision fortfarande den samma:

Min vision är att det varje dag, sju dagar i veckan, ska plinga till i min mobil med meddelandet att ett barn har blivit räddad från ett liv i prostitution av någon av våra samarbetsorganisationer i Indien, Nepal, Sri Lanka och Bangladesh.

För oavsett vad som händer så är barnen det viktigaste.