Det blev ingen stillsam morgon på midsommardagen.

Många vaknade till ett okänt muller och skakningar. Det var ett jordskalv som gick över Skaraborg.

Hemma hos Ulla Dahlin i Skövde märktes det tydligt.

– Jag hade öppnat altandörren och hörde mullret. Det lät som om pansarvagnar rullade förbi utanför huset. Jag gjorde mig beredd på att hålla i mig.

Hon kände tydligt igen ljudet efter ett tag då hon mindes ett större skalv på 80-talet. Det var 1986 i Skövde då man uppmätte ett av de starkaste skalven någonsin i Sverige med magnituden 4,5.

– Det höll på i kanske tio sekunder sedan upplevde jag att det rörde sig norrut, säger hon.

Ulla Dahlin bor i Hentorp i Skövde kommun.

Ett jordskalv med preliminär magnitud 3,0 inträffade klockan 07:49 cirka 8 kilometer öster om Skara, uppger Svenska nationella seismiska nätet på morgonen.

– Det är ett relativt stort skalv med svenska mått, säger Björn Lund, seismolog Uppsala universitet till TT.

Mätningen är preliminär och skalvet inträffade klockan 07.49.

– Det inträffade med centrum 7-8 kilometer öster om Skara, säger Björn Lund.

Många har ringt polisen om skalvet som hördes över stora delar av Skaraborg.

– Vi hänvisar alla samtal till räddningstjänsten, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Hon uppger att de första samtalen kom strax efter klockan 08 på morgonen.

Inre befäl Göran Sandström på räddningstjänsten i Skövde tog emot många samtal under morgonen.

– De flesta från Skövde. Men det verkar ju ha varit ett rejält skalv med magnutud 3,0. Det är ju ganska kraftigt för att vara i våra trakter.

Vad märkte du?

– Jag sitter ju i ledningscentralen som är en skyddad lokal som ska stå emot både bomber och granater eller vad man ska säga. Men jag kände tydligt att det var något. Man blir ju förvånad och undrar hela tiden; vad är detta. Så gick jag ut till mina kollegor i huset och där skakade det rejält.

Inga larm om skador hade kommit till räddningstjänsten Östra Skaraborg på morgonen.

Vet du mer? Har du också hört något mejla oss här!

Här är några reaktioner från läsarna:

”Jag hörde ett dånande strax före åtta och trodde det var en motorcykel som drog igång, men sen läste jag om jordskalvet och då förstod att det var det som jag hörde,” skriver Ewa.

”Jag vaknade av det. Tänkte först vem är ute och kör väghyvel så här dags. Det skakade rejält i huset och varade kanske 5-6 sekunder, skriver Svein i Härlunda.

Även längre bort hördes skalvet:

”Det skakade ordentligt i vårat hus här i Hällekis och mullrade rejält.”

”Jag hörde ett konstigt ljud. Det lät inte som när soporna hämtas. Kollade men såg inget. Trodde att det var ett skalv, skriver Siw i Skara.

”Vi märkte ett muller som varade ovanligt länge, när vi åt frukosten. Klockan var cirka 07.56. Vi tittade ut, men såg inget konstigt. Antog att det var ett skalv igen på Mösseberg, skriver Majlis i Falköping.

”Det hördes och kändes väldigt tydligt mellan Härlunda och Vinköl”, skriver Niclas.

”Jag bor cirka en mil öster om Skövde och hörde ett ovanligt ganska kraftigt muller. Sedan kom skakningar innan det tystnade. Det var lite läskigt”, skriver Ingemar.

Faktiskt har människor även hört av sig från norra Småland.

”Jag hörde mullret strax innan åtta”, uppger Lars i Huskvarna.

”Plötsligt upplevde jag att något lät i huset och det skakade, som om en stor lastbil eller något stod utanför med motorerna på. Sedan upplevde jag att det skakade lite i hela huset”, skriver Annika i Bankeryd.

Unni i Gullspång märkte tydligt av mullret i morse, rapporterar hon till tidningen.

”Jordskalvet märktes i Skärstad också. Jag skulle göra frukost. Det mullrade och skallrade i porslinsskåpet. Jag trodde det var ett tungt fordon som passerade på vägen. Hunden reagerade också”, skriver Annica.

Natasha i Tibro vaknade av att hela huset skakade. Hon gick ut för att se vad var det som pågick. ”Obehagligt!” tycker hon.

”Jag och min dotter hörde och kände skalvet rejält här i Skara. Det började dåna rejält och vi kände verkligen hur hela kåken skakade (bor på tredje våning), skriver Sofi med dotter Nova.