Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julnötter: Vad minns du av sportåret 2018?

Succé i vinter-OS, succé i fotbolls-VM och häftiga guld i ishockey och friidrott. Idrottsåret 2018 har verkligen varit oväntat bra. Minns du de största sporthändelserna under året? Svaren hittar du i länk till artikeln.

1. Januari: Jerringpriset delas ut och idrottaren som blir folkets favorit vinner priset för andra gången. Vem?

1. Peder Fredricson

X. Sarah Sjöström

2. Charlotte Kalla

2. Februari: Vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea blir en stor svensk succé. Med sju guld, sex silver och ett brons gör Sverige sitt bästa vinter-OS någonsin. I vilket sport där det innan spelen inte funnits några större förhoppningar om medaljer tog Sverige oväntat två guld och två silver?

1. Curling

X. Utförsåkning

2. Skidskytte

3. Mars: Zlatan Ibrahimovic lämnar Premier League-klubben Manchester United och flyttar till amerikanska Los Angeles Galaxy. Kan hända var det hans sista framträdande i en av de europeiska toppligorna. I vilken toppliga har Zlatan Ibrahimovic inte spelat?

1. Tyska Bundesliga

X. Spanska La Liga

2. Italienska Serie A

4. April: Ett överlägset Växjö Lakers blir svenska mästare i ishockey. Smålänningarna anförs av en spelare som beskrivs som en supertalang och som på hösten även gör stor succé i sin nya NHL-klubb. Vem är spelaren?

1. Rasmus Dahlin

X. Elias Pettersson

2. Lias Andersson

5. Maj: Tre Kronor, förstärkt med många NHL-proffs, blir världsmästare för andra året i följd efter finalseger på straffar mot Schweiz. I vilket land spelades årets hockey-VM?

1. Danmark

X. Tyskland

2. Schweiz

6. Juni: Sverige går till kvartsfinal i fotbolls-VM i Ryssland vilket blir den största fotbollsframgången på herrsidan på 24 år. Vilken svensk spelare gör mål i segermatcherna mot både Sydkorea och Mexiko?

1. Ola Toivonen

X. Emil Forsberg

2. Andreas Granqvist

7. Juli: Frankrike vinner fotbolls-VM efter en målrik final i Moskva som slutar 4-2. Vilka mötte Frankrike i finalen?

1. Kroatien

X. Belgien

2. England

8. Augusti: Den 19-årige svenske stavhopparen Armand Duplantis slår världen med häpnad när han vinner EM-guld genom att hoppa 6.05. Det innebär det näst högsta som någon i världen har hoppat. Hur högt är världsrekordet i stavhopp?

1. 6.12

X. 6.14

2. 6.16

9. September: Den förre världsmästaren i brottning Frank Andersson avlider. Tillsammans med ett antal andra svenska idrottsstjärnor som Björn Borg, Ingemar Stenmark och Thomas Wassberg var även Frank Andersson född detta år. Vilket?

1. 1956

X. 1957

2. 1958

10. Oktober: Ett jämförelsevis anonymt lag från norra Sverige blir oväntat svenska mästare i fotboll för damer. Vilket är laget?

1. Skellefteå

X. Umeå

2. Piteå

11. November: När priserna till Sveriges bästa fotbollsspelare under året delas ut på Fotbollsgalan är det talet av vinnaren av Diamantbollen, Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare, som blir mest uppmärksammat. Vem var vinnaren som höll talet?

1. Caroline Seger

X. Hedvig Lindahl

2. Nilla Fischer

12. December: Vem tilldelades bragdguldet efter sitt OS-guld i februari?

1. Stina Nilsson

X. Hanna Öberg

2. Frida Hansdotter