Innan jul är fler på vägarna.

I år ligger julafton på en lördag. Det innebär att resandet antagligen har komprimerats till torsdag och fredag, eftersom det inte är så många dagar ledigt innan jul. När det är så ökar riskerna, säger Karin Bengtsson, statistiker på Transportstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren som har sammanställt statistik.

I snitt sker ungefär 39 trafikolyckor med personskada per dag mellan den 20 december och 12 januari, enligt den polisrapporterade statistiken.

Det är egentligen mindre än genomsnittet för resten av december och januari. Julhelgen är inte mer olycksdrabbad. Däremot skiljer det sig mycket mellan olika dagar. På julafton och nyårsafton är det inte så många som är ute och åker, men 20-23 december brukar det vara betydligt mer trafik och dessa dagar är mer olycksdrabbade, säger Karin Bengtsson.

Hon ger tips till dem som ska ut och köra i julhelgen:

– Planera resan, var utvilad, nykter och stressa inte. Håll och anpassa hastigheten efter rådande väglag. Det är extra viktigt den här tiden på året. Välj mötesfria vägar om det är möjligt och rattsurfa inte, utan fokusera på trafiken, säger hon.