Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Kettil: "Nånannan" fixar inte tryggheten i Värnamo

Hon har alltid känt sig trygg i Värnamo. När skotten avlossades strax utanför hennes fönster stod hon i duschen och utgick från att smällarna kom från byggarbetsplatsen på andra sidan gatan.

Det gjorde de inte. En liten stund senare var korsningen Växjövägen-Pilagårdsgatan avspärrad, och av en granne fick hon höra att det hade skett en skjutning med flera personer inblandade.

Själv såg hon ingenting av själva förloppet, men händelsen har ändå satt spår. Inte så att hon är rädd för sin egen del, men det känns inte längre lika tryggt i hennes lugna bostadsområde i utkanten av centrum.

Det har nu gått drygt en vecka sedan uppgörelsen mellan två gäng som slutade med att fem män häktades. Skjutningen var den femte på mindre än ett år — mycket för en lugn ort med 34 000 invånare men långt ifrån de totalt 320 skjutningar som inträffade i hela landet förra året.

Vad händer egentligen med självbilden hos en kommun när organiserad brottslighet försöker etablera sig? Och hur får man stopp på eländet? Hur agerar lokala makthavare och myndigheter för att förhindra att otryggheten får fäste?

Värnamo är inte ensamt med problemen. Men det senaste årets brottslighet ger en annan bild av småstaden än den som företrädare för kommunen gärna visar upp. Den främsta ambassadören, Annie Lööf, har som partiledare en unik möjlighet att uppmärksamma staden. Nyligen medverkade hon i Sveriges Radios serie "Mitt Sverige" där riksdagens partiledare fick välja den plats som bäst representerade deras Sverige. Jan Björklund (L) besökte en skola i Västerås, Jimmie Åkesson (SD) valde att lämna landet för drömnationen Danmark. Och Annie Lööf, hon åkte hem till Värnamo. Lyssnarna kunde höra henne hylla både småföretagarandan och föreningslivet, som tillsammans bidrar till att skapa en driftig kommun som utvecklas.

Hur går hennes idylliska bild ihop med den där kriminella gäng skjuter varandra på öppen gata? Jag åkte till Värnamo för att försöka ta reda på det, och människorna jag mötte fick mig att tänka på Robert Putnam. Och på betydelsen av tillit.

Amerikanen Robert Putnam är professor i statsvetenskap vid Harvard-universitetet, och är känd framför allt för sin teori om socialt kapital. Kortfattat består socialt kapital av den känsla av ömsesidig tillit som skapas när människor deltar i föreningsliv och i frivilliga nätverk som bygger på att man hjälps åt. Ju fler som sjunger i kör och spelar fotboll, desto starkare blir demokratin, eftersom människor får en insikt i och förtroende för makthavare, samhället och staten i stort, resonerar han.

Kvinnan i textens inledning, hon som alltid har känt sig trygg i Värnamo men som tycker att det känns olustigt att det sköts utanför hennes hus, hon har visserligen fått revidera uppfattningen av sin hemstad något. Å andra sidan säger hon att allt nog återgår till det normala snart. Det säger ganska mycket om tilliten.

Samma förmiddag jag tillbringar i staden ger Centerledaren ut sin bok Sanningens ögonblick vid ett boksläpp i Stockholm. Det blir en promenad mot den lokala bokhandeln för att se om den finns. Då blinkar mobilen till. Det är Instagram som upplyser om att just Annie Lööf har startat en livevideo. Det är valår, och det gäller att synas i hyllan bland nyutgivna titlar.

Bokhandelns butikschef Lina Davidsson känner mycket väl till författaren. Hon är en trogen kund som alltid har sett till att stötta de lokala butikerna.

Återigen denna känsla av gemenskap.

Den beskrivs även av kommunstyrelsens ordförande och den tillförordnade lokalpolischefen. Fast det var inte helt lätt att hitta intervjutider med dem. De skulle nämligen ha möten med varandra. Här sker regelbundet träffar som en del i en kontinuerlig samverkan mellan kommun och myndigheter, men även mellan näringsliv och föreningar.

Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande och även pappa till Annie, poängterar att brottslighet framför allt bekämpas av polisen. Med 30 års erfarenhet av just polisyrket lär hans ord väga tungt. Men han återkommer flera gånger till att det är ett gemensamt ansvar att skapa det samhälle vi vill leva i. Att var och en kan bidra på något sätt, och att dessa små bidrag tillsammans fungerar brottsförebyggande.

Det håller Mattias Ramsö, tillförordnad lokalpolisområdeschef, med om. Han beskriver det som att polisen har ledartröjan, men att flera aktörer i samhället behöver samverka för att förebygga brottslighet. Mer konkret kan det innebära att skola, socialtjänst och föreningar larmar om en ung person ser ut att hamna på glid. Det kan också handla om tät kontakt mellan olika myndigheter. Sedan en tid har lokalpolisen fått förstärkning, men Mattias Ramsös uppfattning är att fler poliser skulle göra större skillnad.

Tillbaka på redaktionen väntar dagens post. Där ligger ett recensionsexemplar av Sanningens ögonblick. Författaren skriver om sina år i politiken, men även om uppväxten i Maramö strax utanför Värnamo. Flera gånger återkommer hon till den där typiska värnamoska inställningen att man får kavla upp ärmarna och hjälpas åt om man ska få något gjort. Motsatsen beskriver hon såhär: "Nånannanismen är en illvillig sjuka som passiviserar och hämmar människor. Men den kan också vara lite skön och behaglig. Vilket är anledningen till att den är så svår att göra sig av med. För det är ju lite skönt att tänka att någon annan kan göra jobbet åt en och att man själv inte behöver ta tag i saker som är obekväma eller jobbiga.

En kommun utan "nånannanism" låter inte som de kriminella gängens förstahandsval.