Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

#Kandulova att satsa mer på klimatsmart skolmat?

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Frågorna fortsätter att ramla in i tidningens valsatsning #kandulova. Nu vill en Anebybo veta hur politikerna tänker om maten i förskolan och skolan.

#kandulova är en möjlighet för medborgarna att inför valet ställa politikerna mot väggen, det gäller både lokalt och i regionen.

En kommuninvånare, som valt att vara anonym, vill ha svar på vilken inställning politikerna har till klimatsmart mat i skolan och förskolan. Frågan lyder så här:

Kan du lova att satsa mer på klimatsmart mat såsom vegetariskt/veganskt till lunch i förskolan och skolan?

Så här svarar politikerna i Aneby:

Jan-Olov Adolfsson (MP):

– Ja, Miljöpartiet har under mandatperioden tillsammans med Socialdemokraterna lämnat en motion "Mat för ett bättre klimat" som blev avslagen. Motionens att-sats var att mängden animalisk mat som serveras i kommunens verksamheter skulle minskas med 20 procent fram till år 2020 i syfte att minska matens miljö- och klimatbelastningen.

Irene Oskarsson (KD):

– Ja, den mat som serveras i våra kommunala restauranger, matsalar, och till äldre med flera i eget boende ska vara väl sammansatt för att ge dagens behov av energi vitaminer med mera. Det mat som serveras är och ska vara god och tilltalande för både gom och öga. Det serveras i dag vegetariska rätter som fyller kriterierna för att ge en god allsidig måltid. Det är viktigt att vi i upphandlingar ställer krav som möjliggör för närodlat närproducerade råvaror.

Helen Karlsson (V):

– Ja, kosten och klimatet går hand i hand. Jag har tidigare i Tranås kommun varit med och jobbat fram en kostpolicy där närodlat och ekologiskt fått större del, så jag har erfarenhet. Tyvärr nådde den policyn inte så långt när det gäller vegetarisk,vegansk och säsongsanpassad kost, trots att vi i V försökte. Jag vet att S i Aneby har lagt en motion om det tidigare och hoppas få jobba tillsammans med dem i den här frågan.

Kristin Apsey (SD):

– Ja, tycker det är en bra idé och jag skulle vilja se en dag i veckan som är vegetarisk eller vegansk i skolan. Tror nog att det kanske behövs lite hjälp med näringsrika och goda recept.

Erik Gustafsson (M):

– Ja, frågan är tudelad. Vi är positiva till att tänka klimatsmart. Det innefattar dock övriga saker mer än vegetarisk/vegansk kost. Vi ser gärna att när vi tänker klimatsmart tänker närodlat sedan skall kosten vara varierad med kött, fisk, veganskt etc. Något jag tycker vi uppfyller bra i dag. Huruvida en person väljer att avstå vissa näringsämnen är upp till den personen och inte något kommunen skall bestämma.

Niklas Lindberg (S):

– Ja, vi har under nuvarande mandatperiod lagt fram en motion till kommunfullmäktige tillsammans med Miljöpartiet att man skall minska andelen kött som serveras, och ha en målsättning på 20 procent vegetarisk/vegansk kost. En motion som de borgerliga partierna röstade emot.

Beata Allen (C):

–Ja, vi behöver tänka miljö- och klimatsmart när vi upphandlar alla varor och tjänster i kommunen. Vad gäller måltiden inom omsorg och skola är det viktigt att den är näringsrik och varierad, att vi använder bra och sunda råvaror. Det serveras i dag redan vegetariska rätter. Vi i Centerpartiet driver frågan om att underlätta för att lokal- och närproducerad mat ska serveras i våra verksamheter. Det gynnar inte bara klimatet utan även lokalsamhället.

Liberalerna har inte svarat.