Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karins köttbulle vann tävlingen: "Min mammas gamla recept"

Det var den klassiska köttbullen som föll juryn i smaken under helgens köttbulletävling i Mariannelund. Vinnaren Karin Karlsson berättar att det var hennes barnbarn som tyckte att hon skulle ställa upp i tävlingen.

För andra året i rad anordnades köttbullefesten i Mariannelund. En viktig punkt i programmet var köttbulletävlingen. I år var det 13 deltagare, förra året var det 34 bidrag.

En av de tävlande var Karin Karlsson i Mariannelund.

– Jag gör ganska ofta köttbullar. Mina barnbarn gillar dem väldigt mycket. Ett av mina barnbarn hade sett banderollerna om tävlingen och tyckte att jag skulle vara med. Så jag tänkte, varför inte, berättar Karin för tidningen.

Sagt och gjort så lämnade Karin in sex köttbullar till tävlingen.

– Det är min mammas gamla recept. De flesta använder nog ströbröd i sina köttbullar, men jag använder mosad kokt potatis. Innan jag steker köttbullarna fräser jag finhackad lök i smöret. Barn brukar inte gilla lök, så detta gör att det blir mildare smak.

Köttbullestatyett

Karin berättar vidare att hon använder sig av blandfärs, hälften nöt och hälften fläsk, salt, peppar, ägg, grädde och mjölk.

– Det är inga märkvärdigheter med mina köttbullar, därför kom det här väldigt oväntat. Jag tror att det var mer tur än skicklighet som gjorde att jag vann.

Som pris fick Karin Karlsson ta emot ett diplom samt en form av statyett, gjord av Karin Kyllenbeck. På en träbit sitter en silvergaffel med en stor köttbulle på.

– Den står här hemma i köket, säger Karin.

Enkelt recept

Anna Mellergård, ordförande i Mariannelundsbygdens samhällsförening, var en av de sex personerna i juryn.

– Jag är glad att det var 13 och inte 30 köttbullar som vi skulle testa. Det var nästan som en vinprovning när vi skulle bedöma köttbullarna. Vi hade ett glas vatten framför oss, lappar för att fylla i bedömningen om köttbullens konsistens, utseende och smak, från ett till tre poäng.

Att det blev Karin Karlssons köttbulle som kammade hem vinsten motiveras med att juryn var överens om att köttbullen skulle se klassisk ut, lagom brunbränd och rund.

– Vi resonerade om smaken. Vi var flera som inte gillar när det smakar för salt. Det var mycket smak i köttbullen. När vi fick se receptet var det enkelt, jämfört med många andra som var mer komplicerade. Det kan vara den smörstekta löken som gjorde att den smakade så saftigt, säger Mellergård.