Förutsättningarna var enkla. Efter 3–3 i matcher mellan de båda lagen krävdes seger i den sjunde matchen för att ta sig vidare till den andra rundan i Stanley Cup-slutspelet.

San Jose hade hemmafördel och var påhejade av 17 562 åskådare hemma i SAP Center. Men fram till mitten av den tredje perioden var inte hemmafansen särskilt muntra. I början av den avslutande perioden ledde nämligen bortalaget Vegas med 3–0, efter mål av bland annat svenske WIlliam Karlsson.

Sedan kom vändningen.

I samband med en tekning crosscheckade bortalagets Cody Eakin San Joses lagkapten Joe Pavelski i bröstkorgen. Pavelski ramlade in i en annan spelare och föll sedan mot isen och slog i huvudet illa. Hemmalagets kapten tappade medvetandet och fick föras bort från isen blödandes inför sin hemmapublik och lagkamrater.

Den tråkiga situationen väckte liv i San Jose, som sedan tryckte in fyra mål på fyra minuter och vände matchen. Vegas skulle dock komma tillbaka efter den sanslösa vändningen. Med bara 47 sekunder kvar av matchen kvitterade bortalaget, och förlängning väntade.

Superrysaren avgjordes sedan efter drygt 18 minuter av förlängningen.

Landsbrokillen Erik Karlsson förde då pucken in i offensiv zon och serverade Barclay Goodrow som satte den avgörande pucken i nätet för San Jose.

– Inget liknande har någonsin hänt och kommer aldrig hända igen, säger San Joses Logan Couture till NBC, enligt Sportbladet.

Erik Karlsson, som stod för två passningspoäng i segermatchen, leder nu assistligan med nio assist på sju matcher. Härnäst ska San Jose ta sig an Colorado i den andra slutspelsrundan.

Erik Karlsson, i mitten, bidrog till att San Jose gick vidare till andra slutspelsrundan.

Foto Josie Lepe