Jag ville ge en bild av vilken bra förlossningsvård vi har i vårt landsting. Jönköping ligger i topp i Sverige när det kommer till förlossningsvård. Jag har inte haft någon vilja att skönmåla någonting, säger Mia Frisk, regionråd och gruppledare för Kristdemokraterna i regionen.

Hon förklarar sitt inlägg med att hon tycker att det sprids en felaktig bild av förlossningsvården i media av till exempel långa väntetider.

Jag tycker det ofta handlar om en storstadsbild.

I inlägget, som publicerades i samband med riskmarschen för en bättre förlossningsvård, skriver Mia Frisk om de förbättringar och satsningar som gjorts de senaste åren, till exempel lönesatsningar och två nya förlossningssalar. Kommentarer från yrkesverksamma barnmorskor lät inte vänta på sig.

Det lilla som barnmorskorna fick kallar jag inte satsning. Det öppnades två nya förlossningssalar, visst, men det har inte anställts fler barnmorskor, säger Erica Solheim, ordförande i lokalföreningen för Barnmorskeförbundet.

I det ursprungliga inlägget menade Mia Frisk att ingen patient hade skickats utanför länet för att föda, något som Erica Solheim menar är fel.

Vi har varit tvingade att skicka födande mödrar till sjukhus utanför länet. Ibland beror det på platsbrist men det kan också handla om att arbetsbelastningen är för hög och att patienter därför skickas till andra sjukhus, säger Erica Solheim.

Mia Frisk redigerade senare sitt inlägg och tog bort just den delen.

Jag har utgått från de fakta jag har fått från verksamhetsledningen. Som politiker måste jag lita på att de ger rätt bild. För mig blir det jätteknepigt när de olika perspektiven inte stämmer överens. Här är det två bilder som krockar. Jag har bett om ursäkt om någon känt att de fått ett slag i ansiktet, säger Mia Frisk och hoppas kunna ha en öppen dialog med de som arbetar inom förlossningsvården.