De båda männen möter upp vid fontänskulpturen Bågarna vid Esplanaden, i nära anslutning till resecentrum. Det var här en grupp killar höll till under en kväll i förra veckan. Daniel Törneberg och Bassel Awamh berättar att de var på andra sidan gatan när gruppen vid fontänen skingrades. Kvar blev två killar, och en liten flicka som de inte sett tidigare.

De sa att de ville putta henne i fontänen, berättar Bassel.

Daniel säger att han ropade till dem med barsk röst att låta bli, och sedan gick de mot flickan och de båda killarna.

Jag är pappa själv. Det var en instinkt som gick igång, berättar Daniel.

Innan han är framme så hinner han tänka på om han ska ryta på dem eller prata mer lugnt.

Då ser jag att tjejen står på kanten till fontänen, stel av rädsla.

Han berättar att han väljer att prata lugnt, för att inte skrämma flickan. Killarna tvingas säga förlåt till henne.

Flickan visar sig vara fem år, berättar de båda männen. Hon väntar på sin morbror som ska komma med tåget. Daniel och Bassel väntar med henne. När det drar ut på tiden försöker de på olika sätt ta reda på var hon bor. Till slut upptäcker flickan sin morbror.

Det slutade gott på alla sätt och vis, säger Daniel.

Med distans till händelsen kom ilskan. Trots att det satt folk på uteserveringarna och det var rörelse på gatorna, var det ingen som gick till flickans försvar och försökte hjälpa henne.

Det var ingen som engagerade sig, ingen som brydde sig, säger Daniel.

Han drar paralleller till händelsen då en i centrala Nässjö för lite drygt ett år sedan. Inte heller då var det

Det är en anständighet som vuxen, anser Daniel.

Flickans mamma säger till tidningen att flickan berättade vad som hade hänt samma kväll när hon kom tillbaka med sin morbror. Hon var tacksam för männens ingripande.

Hon pratade väldigt positivt om dem, säger hon.

Mamman hade uppsikt över sin dotter från ett fönster när hon gick till stationen för att möta sin morbror. De bor centralt i Nässjö, men just händelsen vid fontänen kunde mamman inte se därifrån. Det fick hon veta när flickan kom tillbaka.

Mamman har valt att inte polisanmäla hotet då de båda männen avstyrde pojkarnas intention. Enligt uppgift mår flickan bra.