Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Vänsterpartiet bildar valteknisk samverkan med SD och VF

Vänsterpartiet i Vetlanda har bildat valteknisk samverkan med Vetlanda Framåtanda och Sverigedemokraterna.

Oppositionen i Vetlanda är delad, något som tidningen har skrivit om tidigare. Vetlanda Framåtanda bekräftade i förra veckan att de inleder valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna, medan Kristdemokraterna och Liberalerna står tillsammans i andra hörnet av oppositionen.

I mitten stod Vänsterpartiet, som i slutet av förra veckan ännu inte hade bestämt sig åt vilket håll man ville sträcka ut handen.

Enigt beslut

Men under måndagskvällen höll Vänsterpartiet ett möte, där styrelsen i enighet beslutade om att ingå valteknisk samverkan med Vetlanda Framåtanda och Sverigedemokraterna. Det är en tvärvändning mot förra veckan, då man i stället nosade på Kristdemokraternas och Liberalerna.

Enligt partiets lokala ordförande Michael Hellqvist (V) har partiet endast samtalat med Vetlanda Framåtanda, och har inga planer på att samarbeta med Sverigedemokraterna rent politiskt.

Vilken opposition som blir störst avgör vilka partier som får sitta på olika poster i kommunens nämnder. VF, SD och V har tillsammans 15 mandat, medan KD och L endast har 6 mandat tillsammans.

Vill vara ensamma

Enligt en källa till tidningen kommer Vetlanda Framåtanda, som är det största oppositionspartiet med 8 mandat, i första hand begära hela posten som oppositionsråd, som är på 60 procent. I andra hand kan de tänka sig att ge 10 procent till Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna, å andra sidan, vill ha en oppositionsrådstjänst delad i två, med 30 procent vardera.