Kommunens krisgrupp träffades på torsdagsförmiddagen för att prata hur man ska gå vidare efter onsdagens dramatiska händelser där .

Efter ett stort sökpådrag, som påbörjats efter att ena barnet hittats nedkyld i en snödriva, hittades kvinnan och det andra barnet kraftigt nedkylda under natten till torsdagen. På sjukhuset avled kvinnan medan barnen får fortsatt vård.

Barnen kommer nu att bli ett ansvar för kommunen, meddelar Jan Holmqvist, kommunchef i Sävsjö.

För kommunens del handlar ansvaret om barnen. Eftersom mamman har avlidit är det vi som får ansvaret och därför har socialtjänsten kopplats in. Dessutom jobbar vi på skolorna med de barn som är bekanta med dem och har informerat om vad som hänt.

Sedan går vi vidare med individuellt stöd för de som vill ha det genom skolkuratorer och kommunens posomgrupp uppe på asylboendet där kvinnan och barnen bodde.

Hur ser kommunen på det inträffade?

Vi tänker naturligtvis i första hand på barnen. Det är en hemsk upplevelse för dem som man inte önskar någon där de förlorat sin mamma, så det är med deltagande. Det här är något som inte ska kunna hända men som har hänt och vi kommer naturligtvis titta på om det fanns någonting vi kunde ha gjort, precis som polisen och Migrationsverket behöver göra.

Rektorn på skolan där barnen gick, säger att barnen inte var i skolan på onsdagen men att de hade legitima skäl till att vara hemma.

Vi har inte sett några signaler på att det har varit några problem. Hon har varit en omtänksam mamma och barnen glada så det är svårt att förstå. Vi är alla tagna och chockade.

Kommunens krisgrupp kommer nu träffas dagligen tills de har gjort allt de kan kring det inträffade.

Det viktigaste nu är dock att se till att barnen får vad de behöver och fokus är därför att försöka stötta och hjälpa dem, säger Jan Holmqvist.