Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen förbereder sig för coronavirus: "Oro när någon har hostat"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Eksjö kommun följer utvecklingen kring coronaviruset. I dagsläget uppger kommundirektör Tord du Rietz att kommunens verksamheter inte påverkas. En beredskap finns om läget skulle ändras. – Det är klart att vi har haft oro i verksamheterna när någon har hostat, säger han.

Höglandskommunerna har gått samman och lagt ut i princip samma information på sina hemsidor. Här finns information om man har vistats i riskområdena som pekats ut och man uppvisar symptom ska vårdguiden 1177 kontaktas.

De som har frågor gällande coronaviruset, covid-19, kan ringa till 113 13, SOS alarm, för att få mer information. Även direkt på Folkhälsomyndighetens hemsida går det att ta del av de vanligaste frågorna och svaren om viruset.

– Vi har gått ut med riktlinjer internt till våra anställda. För att lösa det här har vi tillsatt en grupp som kallas ISF, inriktnings- och samordningsfunktion, berättar Tord du Rietz, kommundirektör, som bland annat har kontakt med Länsstyrelsen i Jönköpings län.

I gruppen ingår säkerhetssamordnare, elevhälsan, kommunikationsavdelningen, medicinskt ansvarig sjuksköterska och HR-chef. De träffas regelbundet för att titta över läget och informationen som går ut.

– I dagsläget kommer vi inte göra något annat, men skulle läget ändras är vi beredda på en högre nivå, säger kommundirektören.

Kommunens verksamheter har även uppmanats att uppdatera pandemiplanerna.

– Om det skulle bli en pandemi ska planerna vara aktualiserade så verksamheterna vet hur de ska agera på sitt ställe, säger du Rietz.

Om personal misstänks vara smittad, hur agerar ni?

– Vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendation. Om det är så att någon kommer och är sjuk ska man gå hem, kontakta 1177, få råd och testas. Sen blir det isolering, oftast hemma, säger Tord du Rietz och fortsätter:

– Den andra delen är de som har kommit i kontakt med personen. Då följer vi också Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Har man blivit utsatt ska man vara hemma och isoleras.

Han säger att verksamheten, eller del av verksamhet, kan stängas om smitta upptäcks.

– Vi försöker att mana till lugn. Om någon hostar kan vi inte stänga ner en verksamhet, utan det sker på rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Vi går på de riktlinjerna och ingenting annat.