Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kräver pengar tillbaka av regeringen

Nässjö kommun och flera andra kommuner i Jönköpings län reser till Stockholm för att träffa regeringen. Man vill ha kompensation för kostnader som inte ersatts från Migrationsverket och Försäkringskassan.

Nässjö kommun räknar med ett mycket stort ekonomiskt underskott i bokslutet. Alla nämnder, särskilt socialnämnden, uppmanas hålla i pengarna.

Underskottet är till största delen hänförligt till socialnämndens verksamhetsområde. Man uppskattar en avvikelse på minus 96 miljoner kronor. Som Smålands Dagblad berättat många gånger beror det bland annat på statens övervältrade kostnader för mottagande av nyanlända och bedömningar av personlig assistans.

Kommunalt uppror

Nässjö kommun och flera andra kommuner i Jönköpings län, kommer därför att uppvakta regeringen och kräva regeländringar och kompensation för kostnaderna man inte har fått ersättning för. Det handlar om Migrationsverkets bedömningar vid återsök av pengar och Försäkringskassan.

Vilka som kommer att ingå i delegationen och vilken minister som får besök är i dagsläget inte klart. Uppvaktningen är under planering är beskedet som Anna-Carin Magnusson (S), kommunstyrelsens ordförande, lämnar.

Extra koll på socialnämnden

Nässjö socialnämnds kraftiga underskott har också andra orsaker. Dessa bedöms möjliga att påverka över tid.

Kommunstyrelsen uppmanar nämnden att intensifiera sitt arbete för att få en budget i balans under 2019. Man vill ha regelbunden rapport av åtgärdsarbetet. Det gäller även övriga nämnder.

Underskottet 2018 betyder att Nässjö kommun måste förhålla sig till det kommunala balanskravet. Det innebär att underskottet ska kompenseras med överskott de följande tre åren.

Nej till detaljstyrning

Anna-Carin Magnusson (S) varnade redan vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen för att det kan innebära omprioriteringar i årets budget och strukturella förändringar i den kommunala verksamheten.

Moderaten Anna Gerebo efterlyste mer detaljerade rapporter från socialnämnden för att kommunstyrelsen ska klara sin uppsiktsplikt. Hon hade tilläggsyrkande som avslogs.

Magnusson svarade på det att kommunstyrelsen inte lägger sig i en nämnds arbete på det viset. Det sköter nämnden, men redovisar hur till kommunstyrelsen.