Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger ja till sammanslagning: ”Medveten om riskerna”

Trots protester ansluter Eksjö kommun till skaran som från årsskiftet ämnar ansluta till en Höglandsgemensam överförmyndarnämnd. Det beslutade politikerna under torsdagskvällen.

Förslaget om att bilda en gemensam överförmyndarnämnd för kommunerna på Höglandet har mött kritik, senast från Krister Nordberg som är ordförande för överförmyndarnämnden i Eksjö och Aneby. Trots det röstades förslaget planenligt igenom under torsdagskvällens kommunfullmäktige i Eksjö.

– Jag vill absolut framföra att jag är medveten om riskerna och håller med om dem till viss del, men däremot finns det saker som jag tycker väger tyngre, motiverade kommunalrådet Carina Lindström (M).

En nödvändighet

– Nämligen samverkan mellan kommunerna som vi så ofta lyfter fram som gott exempel och som en nödvändighet för att överleva. Att som enda kommun då sätta sig på tvären känns inte riktigt rätt. Vi har redan en organisation med väldigt gott renommé, och kanske kan vi hjälpa till att lyfta våra Höglandsgrannar och vara stolta över att ta på oss den ledartröjan, förklarade hon vidare.

Oppositionsrådet Diana Laitinen Carlsson (S) ställde sig också bakom förslaget men markerade tillsammans med övriga Socialdemokrater att man inte tycker att förfarandet gått riktigt rätt till.

Inmålade i ett hörn

– Vi blir lite inmålade i ett hörn när ärendet hanterats på det här sättet. Samtidigt är samverkan oerhört viktigt, sa hon.

Istället yrkade hon på att Socialdemokraternas synpunkter skulle protokollföras i anslutning till beslutet. Bland annat vill man understryka att ärendet är illa berett och genomfört med för kort varsel, att politiken borde fått ta del av risk- och konsekvensanalyser, att man ser en uppenbar risk för tillfällig försämring av verksamheten i Eksjö och Aneby samt att förslag på omorganisationer i framtiden måste utredas i god tid på ett bra och inkluderande sätt där både verksamheter och fackliga parter får säga sitt.

Måste gå rätt till

– Vi är inte emot samarbete på något sätt över huvud taget. Personligen hade jag gärna sett en kommunsammanslagning. Det tror jag hade varit en bra väg att gå. Men när man ska göra omorganisationer och sammanslagningar måste också det följa våra kärnvärden och göras på rätt sätt, menade Laitinen.

– Alla kan inte bli nöjda och tycka att allt blir jättebra, men vi ska åtminstone ha alla förutsättningar för att veta vad det är vi fattar beslut på, avslutade hon.