Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: Sprid inte obekräftade uppgifter om coronasmitta

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I veckan har uppgifter börjat spridas om olika Eksjöbor som sägs vara smittade av coronaviruset. Kommunens säkerhetssamordnare uppmanar till källkritik och att inte sprida allt som man får höra.

Olika uppgifter florerar i Eksjö om att personer i Eksjö skulle vara bekräftat coronasmittade. Personerna, som inte namnges, sägs bland annat vara anställda av kommunen i yrken med många kontakter.

När Eksjö kommuns säkerhetssamordnare Magnus Thulin på onsdagsförmiddagen konfronteras med de uppgifter som berör den kommunala organisationen säger han att han inte fått någon sådan information till sig.

– Jag har inte hört något om detta och därmed vill jag avfärda det som rykten, säger han.

– Jag har inte fått något besked om att någon kommunal verksamhet kontaktats av smittskyddsläkare, vilket skulle ha skett i så fall.

Sträng sekretess

Magnus Thulin understryker samtidigt att vid eventuella fall av coronasmitta kommer dessa att tas om hand av sjukvården. Och där råder sträng sekretess. Av det skälet går regionen inte ut med hemort för personerna som bekräftats smittade.

– Som kommun kommer vi inte att få veta vilka invånare, brukare, elever eller anställda som bekräftas smittade. Och därför kan och ska vi inte uttala oss om enskilda. Vi kommer bara att gå ut med information i fall då verksamheten påverkas och aldrig om enskilda individer, säger han.

– Eksjö kommuns verksamheter kan vara trygga i fråga om att ifall det skulle behövas smittspårning kommer de att bli kontaktade.

”Sprid inte”

Magnus Thulin hänvisar i övrigt till kommunens hemsida där det aktuella läget uppdateras kontinuerligt.

Han betonar också att det är viktigt att vara källkritisk och inte sprida obekräftade uppgifter, samt att kommunala verksamheter inte heller ska agera utifrån sådana uppgifter.

– Samtidigt förstår vi att många känner oro i nuläget och eftersom vårt uppdrag är att minska oro anpassar vi oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger han.

– Därför kommer det nu under onsdagen bland annat upp skyltar på kommunens äldreboenden om att inte besöka de äldre om man har luftvägssymtom, inte ens om de är lindriga. Givetvis kan du som frisk besöka en anhörig, men tänk alltid på din hälsostatus.

Till deltagarna i kommunens dagverksamheter är riktlinjen att du är välkommen att delta som vanligt om du inte har symtom på luftvägsinfektion. Annars stannar du hemma och kontaktar vårdguiden 1177.