Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vädjar – håll 15-timmarsbarnen hemma

Eksjö kommun vädjar till vårdnadshavare som har barn med 15-timmarsplacering i förskolan att hålla dem hemma. Hålls barnen hemma under en period på tre månader debiteras ingen avgift, men platsen på förskolan behålls.

För att säkerställa personalbemanningen inom förskoleverksamheten har barn- och utbildningssektorn vädjat att barn som har 15-timmarsplacering ska vara hemma. Det gäller vårdnadshavare som till exempel är hemma för att de är föräldralediga eller arbetssökande.

– Det är upp till familjen att själv avgöra om man vill ha sitt barn hemma under den här tiden eller inte. De har rätt att ha barnet på förskolan, säger Annelie Hägg (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Perioden som kommunen vill att barnen i så fall ska hållas hemma är mellan 1 maj-15 augusti. Då kommer inte någon avgift att debiteras.

– Det här gäller enbart om barnet har en avgiftsbelagd 15-timmarsplats. Undantag görs om vårdnadshavare får ett arbete under perioden. Då kan barnet få börja i förskoleverksamheten igen och avgift debiteras som tidigare, säger Annelie Hägg.

Kan man förlora platsen på förskolan om barnet är hemma under perioden?

– Nej, det kan man inte. I vanliga fall säger man upp sin plats och får då söka en ny. Då kan man hamna på en annan förskola, men i det här läget har man kvar sin plats, säger hon.

Barn- och utbildningssektorn uppskattar att intäktsbortfallet blir omkring 150 000 kronor.