Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstföreningen firar jubileum

De har anordnat konstresor, föreläsningar och inte mindre än 70 utställningar. Aneby konstförening har hunnit med mycket på tjugofem år.

Christina Fjordmark har funnits med i konstföreningen sedan starten för 25 år sedan. Numera är hon ordförande för den aktiva föreningen.

– Vi har alltid haft roligt i styrelsen. Det är trivsamma möten och alla hjälps åt. Inga tjuriga typer, säger Christina Fjordmark.

Hon är pensionerad bildlärare och känner Louise Wretbäck, tidigare textillärare, sedan länge. De berättar om positiva och nyfikna samtal i konstföreningen.

– Det har alltid varit öppet, säger Louise Wretbäck.

På tjugofem år har föreningen genomfört ett femtiotal konstresor, en på våren och en på hösten. De har dessutom anordnat 70 utställningar och sålt konst för 650 000 kronor.

– Vi tar ingen provision så det betyder ingenting på så vis. Men det känns roligt, säger Christina Fjordmark.

Firar med tårta

Nästa arrangemang i kalendern är föreläsningen "Ljuset i konsten" med Sven Forsman (den 5 december på Kulturskolan). Då vill konstföreningen samtidigt bjuda på kaffe och tårta.

– I och med att vi fyller 25 år ville vi uppmärksamma det på något sätt, säger Louise Wretbäck.

Konstföreningen bildades 1993 med Bengt Claesson som en av initiativtagarna. Bengt Olvång, tidigare konstkritiker på Aftonbladet, gjorde en stor insats för att sprida intresset.

Lottar ut tavla

Föreningen samlar ett hundratal medlemmar. Medelåldern är relativt hög, vilket är ett problem för många föreningar. Ungdomar tycks inte lika intresserade att engagera sig i föreningslivet.

– Vi har funderat mycket på det där. Vi får söka vidare, säger Louise Wretbäck.

Aneby konstförening köper alltid något av de utställda verken som sedan lottas ut i medlemslotteriet. Det senaste inköpet är en akvarell av Magnus Pettersson från höstens utställning.

– Den skulle jag själv gärna vilja ha.