Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnären Paul Fägerskiöld får en halv miljon av Åke Andréns stiftelse

Årets Åke Andrén-stipendiat är konstnären Paul Fägerskiöld som bor och arbetar i Stockholm och New York. Priset är på en halv miljon kronor.

Paul Fägerskiöld har utbildat sig på Kungliga konsthögskolan i Stockholm och även studerat i Wien. Han har ställt ut både i Sverige och internationellt, bland annat på Moderna Museet i Malmö. Han har också medverkat i samlingsutställningar på Wanås och på Bonniers konsthall.

Konstnärsstipendiet tillhör de största i landet och instiftades av bankdirektören Åke Andrén i Värnamo. Pengarna ska gå till lovande konstnärer.

Årets jury, som bland annat bestod av konstnären Karin Mamma Andersson och museichef Karin Sidén från Prins Eugens Waldemarsudde, betonade i sin motivering Paul Fägerskiölds analyserande hållning till måleriet: "Han reducerar ofta medlen i sitt måleri för att maximera olika uttryck. Fägerskiölds egensinniga konst framstår som stram, exakt och kraftfull, men också som undanglidande och öppet lekfull."

Som en direkt följd av stipendiet ställs Paul Fägerskiöld verk ut på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Under vintern öppnar även en utställning på Jönköpings läns museum.

Förra året fick konstnären Éva Mag konstnärsstipendiet.