Soldathemmet intogs under söndagseftermiddagen av 38 musiker från Jönköpings Sinfonietta, två skådespelare och en dansare. Tillsammans bjöd de Eksjöborna på en konstrastrik konsert innefattande verk av Stravinskij och Beethoven.

Konserten inleddes med Stravinskijs 'Historien om en soldat', en väldigt mörk historia som handlar om krig.

Den passar väldigt bra i dag med tanke på att vi befinner oss i en militärstad. Samtidigt som den också får en att tänka på dagens situation ute i världen, säger konsertens producent Tina Sjögren och fortsätter:

Efter 'Historien om en soldat' spelar vi Beethovens Symfoni nr 6, som till skillnad från Stravinskijs är vacker och lättillgänglig. I detta verk beskrivs en lantlig idyll, man kan höra fåglar sjunga. Det är lite som livet i Småland helt enkelt.

Tina, som i flera år arbetat med att producera konserter, tycker alla borde ta tillfället i akt och se en symfoniorkester live.

Det är en speciell upplevelse och det är inte ofta som mindre orter gästas av stora orkestrar. Vi i Sinfoniettan tycker det är väldigt kul att komma hit och få spela ute i länet, säger Tina.

Det är första gången som Eksjös Kammarmusikfestival gästas av en så pass stor symfoniorkester.

Det är verkligen jätteroligt att de är här och extra kul att de spelar 'Historien om en soldat'. Den är väldigt passande eftersom vi är i Eksjös soldathem, säger Kerstin Jansson som är festivalens konstnärliga ledare.

Kerstin är nöjd med årets Kammarmusikfestival, som nu är över för den här gången. Hon berättar att de fått mycket positiv respons från både publik och musiker.

Rent konstnärligt har det fungerat väldigt bra. Vi har haft flera stora nummer i år, den här i dag men även Uppsala Kammarsolister som spelade i Olsbergs Arena i går. Det var verkligen en hit som uppskattades av publiken.