På lördag arrangeras för första gången kosläpp inför publik på Slättna Gård utanför Eksjö och det väntas mycket folk.

Vi räknar med att få runt 1 200 besökare, berättar Christine Klint-Henrysson som driver gården tillsammans med sin man Marcus Henrysson.

Kosläppet hålls i regi av Arla som även kommer att bjuda besökarna på mjölk och bullar och kossorna släpps ut lagom till 11-fikat.

Dagen börjar klockan 10 och vid 11 släpper vi ut våra 100-120 mjölkkor, förklarar Christine.

Kanske får kor också vårkänslor, för när de släpps ut på våren brukar de skutta omkring och vara spralliga, eller kanske är de bara sugna på att äta gräs.

Våra kor går fritt inomhus också, men jag tror att de tycker att det är skönt att komma ut och röra sig fritt, säger Christine.

Enligt en nyligen genomförd sifo-undersökning som har gjorts på uppdrag av Arla så uppger ungefär hälften av de tillfrågade föräldrarna att deras barn inte har besökt en bondgård under det senaste året. Statistiken förvånar inte Christine.

Slättna Gård var tidigare en del av projektet Arla Minior-Gård, där skolklasser fick besöka en riktig bondgård och flera barn sa ”å vad stora de är” när de såg kossorna. Många av dem hade aldrig kommit så nära djuren förr, förklarar hon.

För dem som tar tillfället i akt att besöka livs levande kor på en äkta bondgård i helgen så finns det även möjlighet att träffa andra djur.

Det blir även lamm-titt. Vi tänkte ta ut våra flasklamm, så att barnen kan få klappa dem, och så kommer det att vara ponnyridning, berättar Christine.