Forellska gården heter fastigheten som är den största sammanhängande träbyggnaden i Gamla stan.

En intilliggande fastighet är skadad, i övrigt har branden begränsats.

Under förmiddagen evakuerades boende i området och de fick information på Stadshotellet. Polisen gick under förmiddagen ut och registrerade boende. Det var vid mötet 129 personer registrerade.

Med den kraftiga rökutvecklingen uppmanade räddningstjänsten Eksjöbor att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation när branden härjade som värst.

På grund av att den kraftiga röken från branden kan personer i Eksjö uppleva besvär. Då bör man att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar, säger Börje Andersson som är räddningstjänstens inre befäl.

Det var en omfattande brand som hade brutit ut vid trähuskvarteren i Gamla stan i Eksjö. Stora delar av norra stadsdelen spärrades av.

Kommunen organiserade arbetet under förmiddagen för att ta hand om de boende som drabbats.

Dramatiken följdes av ett stort antal personer under dagen då en rökpelare var synlig under flera timmar innanför polisavspärrningarna.

Dagens högmässa i Eksjö kyrka ställdes in. Den stod öppen för att ta emot allmänheten på annat sätt. Det var hit som Eksjöbor kom för att få information om brandläget i eftermiddag. Det var också här som en tyst minut hölls för den avlidna kvinnan.

Polisen har nu inlett en förundersökning om mordbrand.

Den rubricering sätter vi direkt när en person är omkommen och om branden har orsakat omfattande skador, men den rubriceringen kan komma att förändras längre fram, säger Bo Gunnarsson, som är vakthavande befäl hos Polisen i Jönköpings län.

En teknisk undersökning ska genomföras av platsen. Troligtvis under måndagen, uppger polisen.

Enligt ett pressmeddelande från Räddningstjänsten ska branden ha startat i en lägenhet och sedan spridit sig snabbt till hela byggnaden, även upp på vinden. Delvis drabbades en grannfastighet.

Räddningsenheter från länet har varit på plats och totalt jobbade närmare 100 personer med att släcka branden.

Eksjös räddningschef Micael Carlsson berättade vid 09.30-tiden på söndagsmorgonen att man då delvis började få elden under kontroll.

– Ja, vi har branden under kontroll i den södra delen av fastigheten men i den norra delen är vi fortfarande oroliga för om vi kan stoppa den eller ej.

Brandingengör Thomas Ljunggren, berättade vid 12.30-tiden att läget såg något bättre ut.

– Vi är försiktigt optimistiska att läget ser bättre ut. Fortfarande är vi lite oroliga för de norra delarna av begränsningslinjerna att de ska hålla.

Kommunalrådet Annelie Hägg (C) säger att ett stort antal Eksjöbor har hört av sig under dagen beredda att hjälpa till om det behövs. Engagemanget från allmänheten är mycket stort berättar hon.

Vid 17.15 meddelades att avspärrningarna kring Gamla stan skulle minskas och att det var möjligt för många boende i området att återvända till sina hem.