Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Så minns jag butikslivet i Eksjö • ”Tack fina Eksjö, staden i mitt hjärta”

Artikel 40 av 41
På stan
Visa alla artiklar

Carola Westberg har arbetat i flera av Eksjös affärer genom åren, nu senast på Rud-Olson under den butikens sista dagar. I en personlig krönika minns hon här stadens affärsliv, från 1970 fram till i dag.

LÄS MER: Kollegorna sörjer klassiska butikslokalen i Eksjö – varit klädbutik i 165 år: ”Skär i hjärtat att den ska stänga”

Ibland, när jag inte jan sova, tar jag en nattlig promenad mellan tullarna. Minnen och minnesbilder flödar och fyller mig med både glädje och sorg.

Mitt första besök i Eksjö gjorde jag i januari 1970. Det var sportlovsveckan. Pappa Rolf hade fått arbete i Eksjö och lämnade oss, mamma, syster, bror och mig kvar i Stockholm.

Det var en mycket snörik vinter och vallarna var flera meter höga. Grusplanen i Vildparken var spolad och många åkte skridskor.

Pappa tog med mig till Norra Storgatan som då var bilgata. Människor promenerade, cyklade och körde bil. Liv och rörelse över allt och mängder av affärer.

När jag frågade pappa var tunnelbanan fanns skrattade han högt och hjärtligt. Asfaltsbarn möter småstad, det var inte lätt att vara elva år, komma från Stockholm med tåget och kliva av i denna pittoreska trästad.

Det fanns många olika affärer och hantverkare där då under 1970-talet. På Norr flera caféer, som Lennarts och Thydéns. De sistnämnda sålde världens godaste kolawienerbröd. Därtill juvelerare, hattmodist, skomakeri med egen tillverkning av träskor och bälten, Panduro som Ulla hade (där köpte jag allt till mitt pyssel), Ica (i nuvarande Borgs skor), Thunbergs chark, Swärds som sålde damunderkläder, Bildstens, Väskshopen, textilaffär, JC, Wahls som sålde damkonfektion, Borgs skor, Winroths skoaffär, järnaffären i nuvarande Hessels/Colorama, Pucks barnkläder, restaurangen Gyllene sporren, tv- och radioförsäljning (Gunders). Det fanns säkert fler affärer men minnet är selektivt.

Krusagården var ungdomsgård, där hängde man. Olle och hans fru som jobbade där var justa.

En period lite senare hade Barbro Larm en underklädesaffär, där hon glatt uppmuntrade oss kvinnor att vara mer sexiga. Den kommentaren föll inte alltid i god jord så nära 60-talets kvinnliga frigörelse då behån skulle slängas och brännas!

I affären där Sushi restaurang är i dag låg en period på 80-talet butiken Tienda som Peter Gewert drev med sin sambo. De sålde underbara italienska skinnskor med lädersula, perfekta att dansa i.

Bildstens pappershandel, vilken underbar affär! Jag kan fortfarande förnimma känslan och doften. Kort, brevpapper, pennor, bokmärken med mera. På nedervåningen leksaker, allt som du som barn kunde önska dig. På övervåningen allt för det nya barnet och syskon: liggvagnar, sittvagnar, dubbelvagnar, Baby Björns produkter med livslång garanti. Här köpte jag en Brio liggvagn till första barnet 1988. Stora vita hjul och himmelsblå färg. Nostalgisk som jag är har jag den kvar fortfarande.

Kring torget och på Söder fanns också många affärer av olika slag. Jour Ica, Thörnells, Bonus damkläder, Evas damkläder, Sundgrens fik, Allans (som blev Butiken, sedan Butiken – noga utvalt, som blev försäkringskontor).

Guldsmeder, urmakare, tobaksaffär, bokhandel, livsmedel hos Parado (nuvarande Blomsterboden), Mattelins kiosk, Varuboden, Indiska, Sandins skoaffär, Freijs möbler, Runes cykel och sport, Domus med restaurang, biograf, Folkets hus med dans varje vecka.

På Allans arbetade Irene och Kerstin hos sin far. Där fanns så snygga kläder! Senare blev det Butiken på ett plan, med suverän service och omtanke. Jag saknar er!

Varuboden sålde v-jeans, 70-talets modejeans som var vida och lågt skurna. Så snygga! Jag tjatade till mig ett par vinröda. Jag cyklade genast ner till Prästängen på min vita minicykel och byxbenet fladdrade in i kedjan på cykeln. Ajaj, oljiga och trasiga byxor efter bara ett par timmar!

I Mattelins kiosk kunde vi köpa styckesaker, tuggummi, kola, karameller med mera. Med veckopengen i handen stod vi där och bad om en sån och en sån och två såna och så vidare.

Indiska i Eksjö var definitivt den minsta affär jag varit i. Men vilket utbud! Ljuvliga kläder och accessoarer till oss flickor/kvinnor från ett land långt borta. Damen som drev butiken var supertrevlig. Vi hade många fina samtal.

Mitt första betalda arbete fick jag på JC, Junior Center, av Alf Johannesson när han öppnade på Norra Storgatan. Jag arbetade även med Reinhold Feldell, Maine Bengtsson och Monika Karlsson. Det var roligt att sälja kläder, kunder och arbetskamrater var trevliga. För pengarna jag tjänade åkte jag till London en vecka. Ensam och endast 14 år!

Nästa säljarjobb fick jag i Nässjö på Bröderna Frisk/JC. Då var jag i 20-årsåldern.

Efter några års studier och arbete på andra orter återvände jag till Eksjö. Kommunen blev sedan min fasta arbetsplats fram till 2016.

Efter det har handeln i Eksjö återigen blivit min räddning, nu som timanställd på Butik Paletti.

Jag arbetade också halvtid några år på Väsk- och skoshopen med Marie Lifvegren. Så roligt och trevligt, med kunder från Eksjö, Vetlanda, Jönköping, Nässjö med flera ställen samt alla turister. Nu är även denna butik stängd.

Under semestersäsongen gästas vi av turister från när och fjärran. De är ofta återkommande. Förutom svenska turister kommer semesterfirare från hela Skandinavien och från övriga Europa tyskar, schweizare, fransmän, holländare och enstaka italienare och spanjorer.

Eksjö är en turistmagnet. Alla blir imponerade av våra fina trästad och omgivningarna med närheten till vatten och natur. Alla berömmer vår lilla stad: Bra restauranger, caféer och affärer. Vi som jobbar i butik får ofta positiv feed-back från våra kunder. De uppskattar omsorg, positivt bemötande och service.

Sen 1970 har mycket förändrats men den största förändringen har skett de senaste tio åren. Stora köpcentrum, kedjor utanför stadskärnan och nätförsäljning som ökat. De två senaste åren har covid-19 förvärrat situationen.

De två stora bränderna har tagit flera butiker. På Norr drabbades Paletti hårt, men kämpade vidare. En hårsalong och en lite presentaffär försvann. På Söder försvann Hem & Vila, Sandins och hälsokostaffären.

Eksjö kommun har försökt att stötta genom att anställa en person som ska främja kontakten mellan Eksjö och olika kedjor samt enskilda butiker.

Själv blev jag så glad när jag innan sommaren blev uppringd av Åsa Björk och Rud-Olson. Även om orsaken var mindre roligt. Affären skulle läggas ner och Åsa hade fått erbjudande om ett nytt arbete.

Nu har jag arbetat juni, juli och augusti i vår fina stad på både Paletti och Rud-Olson.

Men jag känner oro för Eksjö affärsliv. I en stad som haft så mycket detaljhandel finns ju bara en bråkdel kvar.

Sahlgaards, Väsk- och skoshopen, Otyg, Svedboms, Hälsokostaffären, Sandins, Hem & Vila, Lingmerths resebyrå, A-C Radio och nu Rud-Olson. Elva näringsidkare som försvunnit på så kort tid!

En reflektion: Vad har fastighetsägarna gjort för att underlätta de senaste två åren?

Nu ska Centerpartiet ha sin vallokal i Otygs före detta lokaler. Vi var säkert många som blev besvikna när den nyheten släpptes.

Avslutningsvis vill jag säga att jag känner stor tacksamhet över alla butiker jag fått besöka och de jag fått arbeta i.

Tack fina Eksjö, staden i mitt hjärta. Tack alla företagare genom åren och tack till mina nuvarande arbetsgivare och arbetskamrater.

Carola Westberg