Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vad är skyddsvärt egentligen?

Vårt totalförsvar handlar inte bara om att skydda gränser, liv och försörjning, skriver landshövdingen, utan också om fri- och rättigheter som vi ständigt måste slå vakt om och värna.

Även om de allra flesta av oss har det bättre än någonsin så är det knappast en nyhet att vi lever i en allt mer orolig värld. Det märks inte minst i den politiska debatten om försvarets betydelse och upprustning. Och ofta är det kanske just där som tanken landar när vi pratar om att skydda landet – med hjälp av vapen och soldater. Men att skydda vårt land handlar om så mycket mer.

Det handlar naturligtvis om att skydda liv och hälsa och om att vakta våra gränser. Men det handlar också om att allt annat ska fungera i samhället. Även i kris eller krig ska vi ha fungerande infrastruktur, sjukvård och tillgång till mat och vatten. Detta måste göras i samverkan mellan det militära och det civila försvaret av landet.

Varför är detta då så viktigt? Vad är det vi ska skydda egentligen? Vad är det som är skyddsvärt? Just nu pågår Prideveckan här i Jönköping. En betydelsefull kärleksmanifestation som slår fast allas lika värde. En självklarhet för de flesta av oss, i alla fall i det här landet.

Så ser det dock inte ut över hela världen. Exempelvis är samkönat sex olagligt i över 70 länder. Ibland annat Iran, Jemen, Nigeria, Saudiarabien, Somalia och Sudan kan homosexualitet leda till dödsstraff. Så ser det tack och lov inte ut här i Sverige. Men det är tyvärr inget vi kan bocka av från checklistan över mänskliga rättigheter och sedan luta oss tillbaka och med nöjd min konstatera att det alltid kommer vara så i Sverige.

Det är lätt att ta saker som yttrandefrihet, allmänna och lika val eller bara rätten att få blir kär i vem man vill för givna. När jag tänker på vad som är skyddsvärt i vårt land så är det just den typen av fri- och rättigheter som vi ständigt måste slå vakt om och värna.

Som landshövding och därmed chef över Länsstyrelsen märker jag hur totalförsvarsfrågorna blir allt viktigare. Länsstyrelsen är ju den högsta civila totalförsvarsmyndigheten i länet. Jag har nyligen, tillsammans med cirka 40 andra deltagare, gått den så kallade Solbackakursen. Det är en totalförsvarsutbildning som föddes strax efter andra världskrigets slut av dåvarande statsminister Tage Erlander och ÖB Nils Swedlund. Tankarna var att man skulle försöka överbrygga gapet mellan det militära och civila försvaret och ta vara på de erfarenheter maner hållit efter andra världskriget.

Kursen var både givande och krävande, precis som stora delar av det arbete vi på myndigheten lägger ner på att värna och stärka det civila försvaret. Det kostar både tid, pengar och engagemang. Men vi gör det för att med rättigheter kommer också skyldigheter, tillsammans med alla goda krafter i samhället ska vi även fortsättningsvis garantera våra svenska fri- och rättigheter. För att skydda det som är skyddsvärt – nämligen vårt samhälles grundläggande värderingar.

Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län