Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturvandring på markerna i Kvarnarp: "Vill lyfta fram de kulturhistoriska värdena"

Under onsdagskvällen genomförs en kulturvandring på Kvarnarps marker, dit allmänheten är välkommen att delta. Det är Naturskyddsföreningen i Eksjö som har tagit initiativ till kvällen, med besök från Jönköpings läns museum, som ska informera om området ur ett landskapshistoriskt perspektiv.

Naturskyddsföreningen i Eksjö har anlitat Ådel Franzén från Jönköpings läns museum för att informera om Kvarnarp och omgivningarna i ett landskapshistoriskt perspektiv. Under onsdagskvällen vill föreningen att fler ska lära sig mer om området.

Tidningen har i flera omgångar skrivit om planerna för Jordgubbsfältet där Eksjö kommun vill möjliggöra för att bland annat bygga bostäder och förskola. Förra året gjordes bland annat en arkeologisk utredning.

Sven-Åke Svensson, från Naturskyddsföreningen, menar att detta är kulturhistorisk mark i Eksjö.

– Förbudet att bygga på åkermark har politiken kommit runt, då de menar att samhällsnyttan är större med byggnation. För naturen i Kvarnarp med dess växter och djur är det viktigt att en stor sammanhängande areal får finnas kvar, säger han.

Han framför att det är många som bor i Kvarnarpsområdet som använder området kring Kvarnarps gård och Kvarnarpssjön för sin rekreation.

– Om nu delar av den grönstruktur som finns försvinner, var ska då de nya boende ta vägen om naturområdet ska krympa ännu mer. Byggs det sedan en förbifart längre ut blir inte mycket natur för alla, säger Svensson.

– De politiker jag har pratat med tycker att det är få som vet vad det här handlar om. Det innebär också att de inte heller vet vad som står på spel. Vi genomför en kulturvandring för att vi lyfta fram de kulturhistoriska värdena.

Sven-Åke Svensson undrar om de nya tjänstemännen har ett annat synsätt eller om politiken har ändrat inriktning.

– Det är bara 15 år sedan Eksjö firade 600 år. Vi som var med vet att Kvarnarps gård med omgivningar då var i fokus med bland annat kungaparet på plats i Kvarnarp. Hur kan synsättet ha förändrats på så kort tid?

LÄS MER: Insändare: Ska slåtterängen bli lekplats?

LÄS MER: Förskola kan byggas på Jordgubbsfältet i Kvarnarp

LÄS MER: En modern trädgårdsstad kan bli aktuell: "Väldigt funktionsinriktat"

LÄS MER: De vill bevara naturen nära bostäder: "Känns fel att de exploaterar så mycket"