Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurs om val och demokrati drar igång

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Flera kommuner på Höglandet kommer under våren att ha kursen demokrati för alla. Det är Studieförbundet Vuxenskolan som håller i kurserna. Syftet är att så många som möjligt ska veta hur det går till när man röstar, och varför man ska göra det.

Lovisa Jansson är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet vuxenskolan i Nässjö, men hon jobbar över hela Höglandet.

På Eksjö kommuns hemsida står det om kursen som handlar om val och demokrati, inför valet den 9 september. Lovisa berättar att det är flera kommuner som är inblandade i projektet. Förutom Eksjö på Höglandet är det Nässjö, Vetlanda och Tranås.

– Det här Nässjö kommun som har ansökt om pengar från länsstyrelsen. Det är Studieförbundet vuxenskolan och samarbetspartnern ABF som delar på ansvaret. Projektet heter demokrati för alla, säger Lovisa.

Hon förklarar att det är Nässjö kommun som står projektägare, de andra kommunerna som är med kan ses som samverkansparter.

Syftet med kursen är att informera om demokrati, vad det är, varför man ska rösta och hur det går till att rösta.

– Vi har ett eget material som våra kursledare använder. Syftet är också att öka valdeltagandet bland nysvenskar.

I Eksjö kommun kommer kursen att dra igång i slutet av april. Den kommer att hållas på arabiska, och lätt svenska i Eksjö samt i Mariannelund på lätt svenska, med start den 21 april.

– För en del kan det nog vara en morot att gå på krusen när den är på lätt svenska. Då blir det en träning på svenska samtidigt. Jag tror en del resonerar så, säger Lovisa.