Fälttävlan är en gammal militär gren inom ridsporten där såväl ryttarens och hästens mångsidighet och mod testas, samt hästens uthållighet, snabbhet och lydnad. Upplägget för tävlingen är en inledande dressyr som följs upp med banhoppning inom en halvtimme. Efter några timmars vila drar terrängmomentet igång i full galopp, som är uppemot fem kilometer långt, och innehåller mellan 15 och 30 fasta hinder.

Grankärrs Gränsryttare vann Fälttävlansallsvenskan i Östergötland 2017 för ponnys med sitt nya lag med ryttare från hela det Småländska Höglandet. Tävlingen i sig bestod av tre omgångar i Mantorp/Kinda, samt final i Åkerbo utanför Linköping.

Allsvenskan har ridits i P70 och P80 som är två ponnyklasser med en hinderhöjd om 70 samt 80 centimeter, både i hoppning och terräng. Laget vann alla deltävlingar i allsvenskan, liksom finalen.

Det var väldigt roligt att vi från Småland kunde sopa banan med Östgötarna, konstaterar Towe Gustafsson som är en av de mest rutinerade ryttarna i laget.

Vad är tjusningen med just fälttävlan?

Spänningen. Det är väldigt adrenalinframkallande, svarar Ebba Gustafsson Piel och tillägger:

Att klara alla tre moment gör en till en vinnare, oavsett om man får pallplats eller inte.

Lite extra roligt är det ändå att vinna tävlingen i Östergötland där fälttävlan är väldigt etablerat och en tradition för många duktiga ryttare. Tjejernas föräldrar berättar att tävlingen har många regler och att varje ryttare först måste gå en utbildning med en tränare. När denne blivit godkänd erhåller ryttaren ett fälttävlanskort.

Enskilt kan ryttarna tävla en till två gånger i månaden. Vill man tävla i lag lär man få åka en bit, dessutom måste hästen få möjlighet att vila då den får tävla max två helger i rad.

Vi hoppas att vi kan hålla ihop för fler lagtävlingar, fortsätter Ebba som även framhåller att klubben söker ytterligare ryttare för fälttävlan. Det ska exempelvis redan finnas intresse från Lammhult som längst i söder.

I allsvenskan tävlade fyra olika lag där Grankärrs Gränsryttare var det enda laget som inte kom från Östergötland. I september satsar klubben på lag-SM som går av stapeln i Mantorp. Där får de vara upp till och med fem ryttare där de tre bästa poängen räknas med i resultatet.

Vi hoppas på att få ihop två lag, berättar lagledaren Mari Karlsson. Det är en väldigt trevligt miljö där alla hjälper varandra oavsett klubbtillhörighet. Det är en annan mentalitet. Det kan ha och göra med att man vill ha in så många som möjligt i fälttävlan, som i dag endast har två procent av de som är aktiva inom ridsporten.

Man är kompisar på ett helt annat sätt i fälttävlan, medan man i dressyr snarare kollar snett på varandra, förklarar Ebba och det taggade gänget skrattar gott.