Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen säger ja till jakt på lodjur

Länsstyrelsen har beslutat att tillåta licensjakt på två lodjur i Jönköpings län under 2019. Jakten kommer att äga rum under mars månad.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att lodjurspopulationen ligger över förvaltningsmålet i Jönköpings län och att det därför finns utrymme för licensjakt.

Ambitionen från Länsstyrelsens sida är att licensjakten ska genomföras i en liten skala och som ett första steg i övergången mellan en etableringsfas och en förvaltningsfas. Lodjursjakten i länet startar den 1 mars 2019 och varar som längst till och med den 31 mars.

Jakten sker i den del av länet där lodjursstammen är som tätast. Det är främst östra delen av Värnamo kommun, men även en mindre del av Vaggeryds och Sävsjö kommuner.

LÄS MER: Oro för hotbild kring lodjursjakt

Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Jakten tillåter lodjursstammen i södra rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Jönköpings län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde skriver Länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Resultatet från den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1 200 lodjur i Sverige. Populationen anses vara över gränsen för gynnsam bevarandestatus. Inom det södra rovdjursförvaltningsområdet sker licensjakt även i Kalmar län.