Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarnas låtval när klockspelet byter melodier

Fyra gånger om dagen ljuder klockspelet i Nässjö stadshus. Olika melodier hörs i centrum. Snart kan det vara dina favoritlåtar som hörs.

Det är över 30 år sedan som Nässjö stadshus fick sitt klockspel i tornet. Lions Club stod bakom initiativet, och ordnade både finansieringen och kontakten med Abbas forna pianist och låtskrivare Benny Andersson.

Musikikonen tog sig tid att skriva tre originalmelodier till klockspelet. Det var bråda dagar inför premiären av musikalen Chess i London. På svenska flaggans dag 1986 tog han helikoptern till Nässjö för att ta del av invigningen. Stortorget var fyllt av människor som kom för att höra klockspelets malmklockor, och kanske få en skymt av världskändisen.

Läsarna får välja låtar

Klockspelet ljuder fyra gånger om dagen, med olika melodier vid varje klockslag. Låtarna byts ut med ungefär tre månaders mellanrum. Elisabet Hedbrant, musiklärare vid kulturskolan, är den som styr över repertoaren. Hon inbjuder nu tidningens läsare att bestämma låtvalet inför nästa melodibyte. Det sker i början av nästa år.

Att tänka på innan du lämnar in ditt förslag är att för snabba låtar inte gör sig med klockspelet som instrument. Inte heller låtar där samma ton upprepas flera gånger efter varandra.

Senast den 25 november vill vi ha ditt förslag. Mejla till [email protected] eller lämna ditt förslag på Facebook. Du kan även lämna in en lapp direkt till redaktionen. Längre fram får du som tidningens läsare rösta på ett urval av melodierna.