Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det är en tidsfråga för Carlsson Löfdahl

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl fortsätter att klamra sig fast i riksdagen. Konsekvenserna kan vara mer än vad Liberalerna har råd med.

De senaste veckornas rapportering om riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl, före detta medlem i Liberalerna, för tankarna till en stressig konflikt i hallen en tidig vardagsmorgon. Det är bråttom, familjen måste iväg, men yngsta barnet vägrar ta på sig overallen. Barnet vill stanna kvar hemma, och tycker sig ha rätten på sin sida. Det trotsiga utbrottet övergår i tjurig tystnad, och föräldern har två val: antingen lägga tid på att lirka och kanske lyckas övertala, eller ta ungen under armen och lämna huset.

Med två månader till EU-valet riktades uppmärksamheten i början av veckan åter mot Liberalerna.

Hyresersättningarna för riksdagsledamoten från Jönköpingsdistriktet utreds nu av överåklagare Bengt Åsbäck, och syftet är att undersöka om hon har gjort sig skyldig till bedrägeri. Signalerna har sedan Aftonbladet granskade Carlsson Löfdahl varit att hon har följt reglerna. Att hyra övernattningsbostad av sin äkta hälft och få ersättning av staten är med andra ord inte förbjudet. Olämpligt är det däremot utan tvekan. Men nu kommer alltså ytterligare uppgifter som stökar till det både för ledamoten och Liberalerna. Enligt Aftonbladet har även Emma Carlsson Löfdahls make bott i Stockholmslägenheten, samtidigt som paret får ersättning för att hon hyr av honom. Det medför naturligtvis att upplägget för bostadsersättning framstår som alltmer utstuderat och slugt. Lägg till att huvudpersonen lämnar partiet men håller sig kvar i riksdagen, och väljarnas dom är solklar: Riksdagsledamoten från Jönköping försöker sko sig på skattebetalarnas bekostnad.

Konsekvenserna kan vara mer än vad Liberalerna har råd med just nu.

Själv har hon varit märkbart tyst sedan granskningen först publicerades. I ett Facebookinlägg från den 8 mars skriver hon att hon inte vill ta några förhastade beslut, samt att hon behöver lugn och ro.

Tiden för eftertanke kan mycket väl ha gjort henne gott. För Liberalerna har det fått motsatt effekt. När övriga partier rustar för EU-valskampanj, är L inte ens klara med vilken kandidat som toppar listan, sedan förstanamnet Cecilia Wikström först petades men därefter har fått stöd av flera distrikt. Kombinationen ingen toppkandidat, osäkerhet kring det kommande partiledarbytet samt fortsatt lågt opinionsstöd bådar inte gott inför Europaparlamentsvalet i maj. Om opinionsinstitutet Novus färska siffror blir verklighet kommer L att tappa ett av sina mandat. Å andra sidan, liberalt lagda väljare inser i regel hur viktigt EU är både för Sverige och den europeiska gemenskapen, och lär prioritera valurnorna framför soffan på valdagen.

Möjligheterna att hela ett sargat parti före den 26 maj ser små ut. En bra början vore dock att Liberalerna blev av med sin politiska vilde, återfick ett visst förtroende och kunde blicka framåt. Men det kräver att vilden själv inser att hon bör lämna sin riksdagsplats. Inte för sin egen, utan för partiets och väljarnas skull.

Det må vara över tre år till nästa riksdagsval, och det är teoretiskt möjligt att klamra sig fast i plenisalen som politisk vilde ända till september 2022.

Den utvecklingen skulle tyvärr innebära en förlust för borgerligheten och Sverige. Kortsiktigt står nu hoppet till att Liberalernas partiledning lyckas lirka och övertala.

På längre sikt finns det förresten en tydlig skillnad mellan trotsiga barn och oönskade riksdagsledamöter: De sistnämnda måste man inte behålla.