Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Jönköping ska inte förknippas med sexhandel

17 000 sökningar viftar man inte bort när de stämmer med kända fakta. Polisen i Jönköping gör ett bra jobb, men måste få mer resurser för att bekämpa sexhandel.

Det ord som oftast förekommer i kombination med "Jönköping" vid sökning på Google är "escort", med 17 000 sökningar per månad. Att det inte är "väder" eller "HV71" hade kunnat vara lustigt om det inte hade varit så allvarligt. Det hade också gått att vifta bort om det inte hade stämt så väl med kända fakta.

Det har flera gånger konstaterats att sexhandeln är mer omfattande i Jönköping än i andra städer av jämförbar storlek. När den motats bort från stadens hotell har den flyttat till bland annat campingplatser och privata bostäder. Länsstyrelsen har beräknat att det sker i genomsnitt sju sexköp om dagen i Jönköpings län.

Att sexhandeln är utbredd tros bero bland annat på Jönköpings läge med relativ närhet till alla tre storstadsregioner och på att det är en mässtad som lockar många besökare utifrån till större evenemang. Sexköpare väljer ofta en annan plats än hemorten för att begå sitt brott.

Polisens kamp mot sexhandeln är tids- och resurskrävande, särskilt om man ställer det i relation till att köp av sexuell tjänst är ett brott som bestraffas med böter. Lagen har också fortfarande kritiker, även om stödet för den har vuxit sedan Sverige blev först i världen med att kriminalisera sexköp för 20 år sedan. Starkast är stödet bland unga.

Utvärderingar av lagen har också visat att dess effekt har varit god. Den har haft avskräckande effekt på presumtiva köpare och kriminella nätverk har tagit lagen i beaktning när de funderat på att förlägga sin verksamhet i Sverige.

Polisen betraktar också sexköpslagen som det effektivaste medlet för att komma åt människohandel. I en färsk rapport till regeringen understryker Polismyndigheten vikten av att polisregionerna fortsätter att fokusera på de män som köper sex. Det är via sexköparna man kommer åt sexmarknadens aktörer, som sysslar med grova brott som koppleri och människohandel.

Rikspolischefen har pekat ut människohandel som ett prioriterat område. Det var dock bara polisregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg som fick särskilda prostitutionsgrupper. Polisen i Jönköping gör ett starkt arbete mot sexhandeln, men skulle behöva mer resurser.

Det är dags att polisen vidgar vyerna till områdena utanför storstäderna och bidrar till ett uthålligt och kontinuerligt arbete mot sexhandel i hela landet. Inte minst i områden som Jönköping, där en förhöjd aktivitet märks. Annars är risken uppenbar att sexhandeln flyttar ut i landet ännu mer än den redan har gjort.

Jönköping ska inte förknippas med något så smutsigt som handel med människors kroppar.