Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Kostnaderna för nätläkarna måste skena på rätt sätt

Rättvis finansiering och åtgärder mot onödiga besök hos nätläkarna borde vara lätt fixat. För efterfrågan på digital vårdkontakt kommer inte att minska.

Region Jönköpings läns kostnader för länsbornas besök hos privata nätläkare ökade från omkring fyra miljoner 2018 till 11,3 miljoner 2019. Det är förstås bara en droppe i havet sett till storleken på primärvårdens budget, men det är en ökande utgift som det hade gått att lägga på annat.

En förklaring är att besöken ökade från 12 800 stycken 2018 till 23 300 förra året. En annan är att nätläkarbolagen Kry, Min Doktor och Doktor24 har flyttat från Jönköpings län till Sörmland, där bolagen kan marknadsföra gratis vård eftersom regionen har avskaffat patientavgiften i primärvården. I verkligheten är vården förstås inte alls gratis – hemregionen får stå för hela kostnaden i stället för halva.

Att besöken ökar är inte konstigt. Det finns en uppenbar efterfrågan på digital läkarkontakt och det är privata företag som levererar tekniken. Att tro att efterfrågan skulle försvinna eller minska är inte realistiskt.

Det finns saker kvar att göra för att nätläkartjänsterna ska få sin naturliga del i vårdkedjan. Det är inte rimligt att aktörerna ska kunna byta hemregion för att kunna köra reklamkampanjer på temat gratis vård. Själva idén att nätläkarmottagningarna ska vara knuten till en viss region är bakvänd till att börja med, då konceptet bygger på att geografi och avstånd är oviktiga. Det vore bättre att samla alla godkända nätläkarmottagningar i en nationell portal där alla patienter får betala samma patientavgift oavsett vilken region de tillhör.

Ett annat problem är att det sker för många onödiga besök, vilket är logiskt då utförarna får samma peng för alla besök. En gallring av patienter före läkarkontakt borde ske, precis som i den fysiska primärvården. Det ska inte vara en rättighet att få träffa en läkare bara för att man vill.

Digitaliseringen av hälso- och sjukvården är en stor framtidsfråga där ambitionerna är höga, inte minst i Region Jönköpings län. Digitaliseringen spänner över ett brett fält och potentialen för förbättringar är stora både när det gäller kvalitet och effektivisering som kan frigöra viktiga resurser när skatteunderlaget minskar men behoven ökar. Det kan också bli total pannkaka som lämnar stora grupper på efterkälken – antingen för att de lever i digitalt utanförskap eller för att de råkar vara hemmahörande i en del av landet där man lyckas mindre väl.

För att säkra både kvalitet och regional jämlikhet bör staten ta på sig ett helhetsansvar för digital utveckling inom välfärden. Gärna i form av ett projekt där regionerna är delägare, något som Liberalerna har föreslagit.

En lämplig uppgift att börja med vore att slipa bort de negativa sidoeffekter som har kommit med nätläkarmottagningarnas tillväxt. Att ordna en rättvis finansieringsmodell och täppa till det slukhål där pengar för omotiverade besök försvinner borde vara relativt enkelt.