Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Låga förtroendesiffror bör inte oroa Lööf

Färre uppger att de har förtroende för Annie Lööf (C). Förhoppningsvis ligger hon inte sömnlös för det.

Endast 19 procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för centerledaren Annie Lööf, enligt Aftonbladet/Inizios senaste mätning. Det är ett kraftigt fall – 12 procentenheter sedan förra mätningen – och en halvering sedan oktober, enligt opinionsinstitutet.

Tillbakagången kopplas förstås till Lööfs agerande i regeringsbildningsprocessen, där beskrivningen att hon ”blockerar alla lösningar” tyvärr fått fäste. Det är förstås inte sant. En M-ledd regering som blir beroende av SD i varje viktig omröstning och en S-ledd regering som inte kan prestera tillräckligt kraftiga politiska eftergifter är inte ”alla lösningar”.

Minst lika mycket kan man nog se C-basens kräftgång som ett uttryck för en samtid vi tror att vi har lämnat, men lever mitt i. Den där unga kvinnor inte ostraffat sticker ut hakan och lägger krokben för herrar i slips. Den mest förutsägbara konsekvensen, att de stupade herrarnas sympatisörer inte gärna kommer att uppge att de känner förtroende för herrarnas banekvinna, är inte ens något att ligga sömnlös över.

Mätningar av förtroende för partiledarna är populära, men egentligen av mycket begränsat värde. Vilket förtroende den genomsnittlige väljaren på gatan känner för en ledare är bara intressant i den mån detta förtroende kan omsättas i röster på partiet i ett val. Känner dessa 19 procent så starkt förtroende för Lööf att de kan rösta på Centerpartiet är det ju fantastiskt, givet partiets väljarstöd. Kan hälften av de 19 procenten tänka sig det är det ändå bättre än valresultatet.

Den stora raketen i mätningen är Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. För henne har 41 procent stort eller mycket stort förtroende och därmed flåsar hon statsminister Stefan Löfven (S) i nacken. KD-ledaren kan alltså simma i ”förtroende” från väljare – varav dock de flesta ändå helst röstar på M eller SD. Det är inget som Annie Lööf har någon anledning att avundas henne.

Enligt samma instituts senaste mätning av partisympatier ligger Centern på 8,4 procent, fortfarande någon decimal högre än KD. Förtroende från andra partiers väljare duger kanske att simma i, men inte så mycket mer.

Det är inte första gången det blåser motvind i Annie Lööfs ansikte. När hon var färsk som partiledare och en arbetsgrupp lanserade ett antal tokigheter i ett förslag till nytt partiprogram, var marken under hennes fötter allvarligt i gungning. Då fick hon, enligt hennes bok ”Sanningens ögonblick”, ett råd från förre stats- och utrikesministern Carl Bildt (M) i ett sms: ”Oavsett hur vinden blåser för ögonblicket respekterar folk långsiktigt de som står pall och står upp. Man lär sig efter ett tag att allt blåser över. Och det som folk till slut noterar är vad som står kvar.”

Hon fäste enligt egen utsago stor vikt vid rådet. Förhoppningsvis fortsätter hon att göra det snarare än att låta sig nedslås av en mätning av något det är oklart vad hon ska ha för nytta av.