Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vi har inte råd att inte ta vara på nätläkarna

Efterfrågan på digitala vårdbesök kommer inte att försvinna. Det enda ansvarsfulla är att bygga ett rättvist system där nätläkartjänster har en självklar plats.

Att nätläkartjänsten Min doktor lämnar Region Jönköpings län och gör flera konkurrenter sällskap i Sörmland – som slopat patientavgiften i primärvården – är en smått roande kollision mellan gammalt och nytt. Dagens uppkopplade samhälle och de ganska gammalmodiga landstingen. Leendet fastnar dock innan det når mungiporna, då det kan kosta Region Jönköpings län miljonbelopp varje år eftersom man får stå för hela fiolen om och när länsbor använder sig av tjänsten. Inte mycket roligare är att det blir mer vatten på kvarnarna för såväl den som vill avskaffa landstingen som den som vill utrota nätläkare.

Det sistnämnda vore inte bara verklighetsfrånvänt utan också att göra den hårt belastade sjukvården en björntjänst. Det har vi helt enkelt inte råd med. Efterfrågan på digital vårdkontakt kommer inte att minska och förhållandet att patientavgifterna varierar mellan olika landsting kommer inte att ändras med mindre än att det kommunala självstyret naggas i kanten.

Det enda raka är att rusta för en framtid där nätläkartjänster har en given plats och dess fördelar tillvaratas.

Nätläkare är ett relativt nytt fenomen, som växer snabbt. Under 2018 gjordes fler än en halv miljon digitala vårdbesök, enligt SVT. Tjänsterna kan erbjuda en snabbhet och tillgänglighet som de hårt pressade landstingen inte klarar. Rätt använd kan tjänsten bidra till både ökad folkhälsa och välbehövlig avlastning för den traditionella primärvården.

Systemets barnsjukdomar – som att diagnostisering för ofta blir fel, att antibiotika förskrivs i onödan och att för många onödiga läkarkontakter kostar onödiga skattepengar – är inte argument för att förbjuda digitala vårdbesök. Det är sådant som granskning och regelverk ska göra att vi kommer tillrätta med.

Utvandringen till patientavgiftsparadiset Sörmland visar också att det finns en annan angelägen sak att komma tillrätta med – finansieringen.

Idén att en privat nätläkarmottagning ska vara knuten till ett specifikt landsting genom avtal är bakvänd till att börja med. För den som erbjuder en helt och hållet nätbaserad tjänst saknar ju geografi och avstånd all form av betydelse.

Rätt väg att gå är att till att börja med kräva att alla landsting ska erbjuda invånarna att välja nätläkarkontakt. De privata alternativen kan med fördel samlas i en nationell portal. Godkända av central myndighet som annat än tummelplatser för hypokondriker eller godisautomater som spottar antibiotika. Tillgängliga för alla – till samma kostnad för alla patienter och deras landsting.

Nätläkare är här för att stanna. Att försöka utrota dem vore reaktionärt. Att inte bygga system så att de kan samexistera med traditionell sjukvård på bästa sätt vore ett stort förbiseende.