Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linderås har Sveriges minsta café

Redan 1948 började Eva Johansson servera kaffe och dopp i Linderås café – stället som i folkmun kallas "Sveriges minsta café" eller "dasset". Det gulröda träfiket är nu mer levande än nånsin och drivs vidare av familjen Thorsson Linnell, vars släkt har bott i trakten i över 100 år.

I dagens tidning, onsdagen den 12 juni, skickar vi med bilagan ”Sommar i Sommenbygd”. Den går ut till samtliga hushåll i Tranås – 32 sidor med skön sommarläsning. Linderås café är ett av flera reportage. Missa inte detta!

Pling, pling...redan i dörren till Linderås café slås man av att stället har hängt med sedan 1948. I köket står också järnspisen kvar där kaffet kokades förr i tiden.

– Ringklockan som hänger i dörren är kvar från begynnelsen när Eva drev fiket, säger Karin Thorsson Linnell, som tillsammans med Patrick Linnell äger Linderås café sedan hösten 2017.

På hyllor i caféet står gammaldags leksaksbilar på rad och i en korg på disken ligger tablettaskar som började tillverkas för många år sedan.

– Vi satsar mycket på retroartiklar och serverar även maten på en gammaldags servis. Vi vill ha en genuin gammaldags feeling, säger Karin.

Nytt trädäck

När Eva Johansson startade för 71 år sedan fanns bara nio sittplatser. Nu finns en ny paviljong och en väl tilltagen uteservering med nytt trädäck som har plats för betydligt större sällskap. Hela caféet är nyrenoverat med ny färg och nya möbler, minigolfbanan har fått nya mattor och nya hinder.

– Jag kommer ihåg att jag spelade minigolf och åt glass här som liten. Nu är det våra döttrar Signe och Linnea som sköter den biten berättar Karin.

– Vår vision är att skapa en mötesplats för de som bor runt omkring bygden men även ge alla andra möjligheten att upptäcka vår vackra omnejd.

Tre rum

För gäster som vill stanna lite längre finns tre rum till uthyrning på Caféets bed and breakfast. Nytt för i år är även en butik med heminredning med tillhörande webbshop.

Arbetsledaren Alice Åblad går via minigolfbanan ut till paviljongen för att servera räksmörgås till några gäster. Karin berättar att just räksmörgåsen är populär bland besökarna och i år finns även smörgåsen i en megastorlek.

– Ja, det är för de som är väldigt hungriga, säger hon.