I söndags var det dags för hembygdsfest i Almesåkra. Festligheterna inleddes med musikgudstjänst och andakt i kyrkan och fortsatte sedan vid sockenstugan med kaffeservering, mat, lotterier och lokala knallar.

En av festens många höjdpunkter var hembygdsteaterns framförande av Linus och Selma rockar loss. Föreställningen var en riktig show där publiken bjöds på roligheter, dans samt levande musik och sång av G-kvintetten.

Lokal anknytning

Föreställningen bygger på verkliga livsöden och är skriven av Roland Granath. Handlingen utspelar sig 1956 och kretsar kring Linus och Selma Karlsson. De två bor på en gård i Vikskvarn och har det inte så bra ställt. För att dryga ut kassan tar de till olika små knep. Fastän de tvingas vända på slantarna och ständigt klura på nya lösningar för att klara vardagen, är de i gott mod; dansar, skämtar, driver; med varandra och andra.

En av dem som satt i publiken var Sue Nyquist Johansson som kommer från och bor i Austin, Texas. Hennes pappa emigrerade härifrån till Amerika under utvandringen.

– Det är tredje gången jag är med på hembygdsfesten. Föreställningen var verkligen rolig. Jag gillar hur de anknyter till bygdens historia för att på så sätt få oss att skratta åt oss själva, förklarar hon på engelska.