En ung kvinna mördades i Vetlanda i februari i år. Kvinnan bodde på ett LSS-boende i Vetlanda och efter händelsen valde kommunen att .

Vi har tagit beslut att starta en internutredning. Vi ska försöka belysa händelserna ur alla perspektiv, det vill säga ur medarbetssynpunkt, ur säkerhetsaspekter och för våra brukare, sa vård- och omsorgschef Marianne Karlsson då till tidningen.

I dag har utredningen offentliggjorts i samband en presskonferens.

Peter Sjöstrand är socialt ansvarig samordnare på kommunen och har arbetat fram internutredningen.

Mitt uppdrag har varit att se hur vi har agerat i det här ärendet, och om vi har följt de riktlinjer och rutiner som vi ska följa i alla de här ärendena som socialtjänsten och LSS, förklarar han.

Han menar att utredningen visar att verksamheten har genomfört sina uppgifter enligt de riktlinjer och rutiner som finns inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Personal inom funktionshinderomsorgen har hanterat en mycket svår situation på ett professionellt sätt. Bakgrunden i ärendet visar att verksamheten har genomfört sina uppgifter enligt de riktlinjer och rutiner som finns inom vård- och omsorgsförvaltningen, säger Peter Sjöstrand.

Under presskonferensen framhölls även att man gett och erbjudit personal krishantering. Även de hyresgäster som bor på LSS-boendet har fått stöd i anslutning till händelsen.

Kommunen berättade även att det aldrig inträffat någon liknande händelse i verksamheten tidigare.

Det var vid två-tiden natten till tisdagen den 20 februari som polisen larmades till kommunens serviceboende på Lasarettsgatan i Vetlanda.

En och en 24-årig kvinna hittades svårt skadad. Senare framkom att den döde och skadade var systrar.

På plats greps en man i 25-årsåldern misstänkt för mord och mordförsök. I förhör och skadat en annan, men har enligt åklagare inte tagit ställning till om det är mord eller dråp.

Senare kom det fram att mannen var granne – dock var han inte boende enligt LSS utan en vanlig hyresgäst – till den mördade 21-åriga kvinnan, och att ett grannbråk tordes ligga bakom.

Den skadade kvinnan hade bara varit på besök i bostaden.

I samband med händelsen ska även av gärningsmannen.

En vän till den unga kvinnan har tidigare berättat för tidningen att för den misstänkte gärningsmannen. Hon ska även vid ett tillfälle ha nämnt att hon ville byta lägenhet.

Marianne Karlsson har bekräftat för tidningen mellan kvinnan och mannen. Man ska dock inte ha känt till några konkreta hot.

Även Witalabostäder, fastighetens hyresvärd, berättar att det har förekommit störningsärenden i fastigheten, men vill inte kommentera om händelserna rörde sig om just de inblandade hyresgästerna.

Polisen har beslagtagit Witalabostäders dokument för förundersökningen.

Den misstänkte gärningsmannen sitter nu häktad och .