Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen kallade till krismöte: ”Vi måste vara rädda om varandra”

Länsstyrelsen i Jönköping hade på fredagen ett extrainsatt krismöte på grund av torkan. – Vi har gått igenom vilken beredskap som finns i och vilken hjälp som finns att få i länet, säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

Syftet med mötet var att samla representanter för länets kommuner, polis, räddningstjänst och regionen för att få en helhetsbild av det kritiska läget i länet på grund av torkan.

– Det råder extremt höga temperaturer och historiskt låga nederbördsmängder i hela Sverige och det för med sig en del följdverkningar. Vi har gått igenom vilken beredskap som finns och vilken hjälp som finns att få i länet, säger Helena Jonsson.

Hon understryker att alla måste hjälpas åt för att både spara vatten och vara vaksamma hur vi använder eld.

– Det gäller både hur vi använder eld själva, men även att vi måste vara uppmärksamma på var det kan uppstå en brand. Torkan ställer även till stora problem för lantbruket och de med egen verksamhet och egen brunn tycker det här är väldigt jobbigt, och det är det ju, säger Helena Jonsson.

Det var 37 representanter från olika myndigheter och kommuner i länet som samlades i ett konferensrum på länsstyrelsen i Jönköping och regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) var nöjd med sammankomsten.

– Det är alltid bra att man träffas så här och är förberedd. Det är ju en allvarligt situation, men det har inte hänt något extraordinärt här. Läget är under kontroll, säger Malin Wengholm.

Regionstyrelsens ordförande varnar dock för att en kommande värmebölja kan påverka arbetet på länets sjukhus.

– Det blir extra känsligt för äldre och barn, blir det så varmt som det verkar bli så blir det en enorm påfrestning för kroppen. Nästa helg kommer det bli ännu varmare än vad det är nu och den värmen ser man inget slut på. Det innebär att redan låga vattennivåer kommer bli ännu lägre och det kan påverka hur vi kommer jobba på sjukhusen, säger Wengholm.

Jonas Petri, räddningschef i beredskap i Jönköpings län, var också med på mötet.

– Den punkten som jag har pratat mest om är skogsbrandsrisken. Både det som sker här, men också den förstärkningsrörelse som vi har gjort upp mot mellansverige, säger Jonas Petri.

JP har tidigare berättat om att brandmän från Jönköpings län skickas till Dalarna för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– Just nu är vi i Jämtland och jobbar. Vi har lämnat Dalarna. Vi har cirka 50 personer härifrån där uppe. På söndag kväll blir de avlösta av 65 stycken nya som kommer vara kvar till på torsdag, säger Jonas Petri.

FOTNOT: Se presskonferensen igen i tv-spelaren ovan.