I går meddelande Alliansen att de kommer att begära en misstroendeförklaring i riksdagen mot de tre ministrarna efter skandalen med IT-läckorna på Transportstyrelsen.

Sedan deras besked på onsdagsmorgonen har hela Sverige väntat på svaret från statsminister Stefan Löfven. På torsdag förmiddag framträdde Löfven och gav besked. Bland de tänkbara alternativen fanns att avgå och låta någon annan partiledare bilda regering eller att utlysa extra val. Stefan Löfven valde alternativet att ombilda sin regering.

– Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris, var Stefan Löfvens första besked på pressträffen.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) får lämna regeringen och ersätts av Tomas Eneroth, i dag gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), profilerad som en av regeringens mest populära ministrar, väljer att avgå på egen begäran. Dock lämnar Anders Ygeman inte rikspolitiken. Han övertar nu rollen som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen – posten som blir vakant efter att Tomas Eneroth nu blir infrastrukturminister.

Anders Ygemans arbetsuppgift som inrikesminister övertas nu av Morgan Johansson (S) som tidigare varit justitie- och migrationsminister. Morgan Johansson säger att han och Anders Ygeman jobbat mycket tillsammans under åren i regeringen och att det inte kommer att ta lång tid att sätta sig in i arbetet.

Morgan Johanssons titel blir nu i stället inrikes- och justitieminister. Det innebär i sin tur att Helén Fritzon (S), i dag kommunalråd i Kristianstad, utses till ny migrationsminister.

Däremot väljer Stefan Löfven att låta försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitta kvar trots att Alliansen sagt att de även tänker riktar ett misstroendevotum mot honom.

Han är djupt respekterad i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internationellt nätverk, säger Löfven om Hultqvist.

Statsministern underkänner Alliansens besked att även rikta misstroendevotum mot honom.

Det är helt oseriöst, säger Stefan Löfven.

Peter Hultqvist framträdde också på pressträffen och sade så här om Transportstyrelsens IT-skandal.

Vi har fullgjort vårt uppdrag som departement och jag som försvarsminister, i och med att jag försäkrat mig om att Försvarsmakten fullföljt sitt ansvar i det här.

Utöver de tre ministrarna som har pressats hårt i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen meddelade Löfven även en annan ändring bland ministrarna. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), som en tid har varit sjukskriven för utbrändhet, lämnar sitt uppdrag. Han ersätts av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) som den senaste tiden även har vikarierat som sjukvårdsminister.