I slutet på förra veckan , tidigare Love Nepal, grundad av Sävsjöfamiljen Alfvén. Organisationen jobbar mot barnsexslaveri i Nepal och Indien och har synts mycket utåt i sociala medier. I granskningen berättar man dock om hur Love and Hope använt sig av bilder, bland annat på sin Instagram, på flickor som de pekar ut som tidigare prostituerade. Men flickorna hade aldrig varit prostituerade eller på någon bordell utan var bara i riskzonen för att bli utnyttjade. I Love and Hopes pressmeddelande menade de att den informationen aldrig framgick när de fick se bilderna.

”Vi har sedan 2010 fått information från vår partner Lighthouse Foundation i Nepal om att utpekade flickor varit prostituerade. Den information som nu framkommit medialt överensstämmer inte med den information vi har fått under sex års tid. Först efter att vi i december 2016 avslutade samarbetet framkommer uppgifter att detta inte skulle stämma. Ett mycket märkligt agerande.”

Vid Love and Hopes insamlingsturné ska dessutom grundaren Mikael Alfvén ha tvingat en av de nepalesiska flickorna att ljuga om sin bakgrund för att göra en bättre historia.

På sociala medier är det främst sonen i familjen, Jonatan Alfvén, som synts. Genom detaljerade berättelser beskriver han bordellområdena och skriver i ett inlägg att ”det pågår nu en akut räddningsoperation där vi redan fått många flickor fria”. Många har tolkat hans texter som att Love and Hope själva är med och räddar flickorna från bordellerna men så är inte fallet. Raju Sundas har varit med och startat ett hem för flickor i Nepal där Love and Hope varit bidragande och han berättar i granskningen att organisationen inte varit med på plats.

Love Nepal har aldrig räddat några barn från bordellerna, säger han till Aftonbladet.

Love and Hopes verksamhet arbetar inte direkt med att rädda flickorna utan meddelar i sitt pressmeddelande att de jobbar med lokala partners. De ger finansiellt stöd för att flickorna på bordellerna ska räddas och för att dessa flickor, samt flickor som riskerar att hamna i sexhandeln, ska få mat och utbildning.

Familjen Alfvén ska också ha köpt flygbiljetter i business class och bott i svit på fint hotell för insamlingspengar men menar att flygresorna varit på grund av grundaren Mikael Alfvéns svåra nackskada och att hotellsviten bokats vid ett enstaka tillfälle av en lokal partner.

Tidningen har försökt att nå familjen Alfvén för en kommentar.