”Jag har något viktigt att berätta idag klockan 10.30 vid riksdagens presscenter”, skrev Jimmie Åkesson på Twitter vid åttatiden på onsdagsmorgonen.

Den visade sig inte alls handla om hans avgång.

Istället presenterade han en ny partimedlem; Patrick Reslow, som nu lämnar Moderaterna för att istället gå med i Sverigedemokraterna.

Idag meddelade jag att jag utträder ur Moderaterna, sa riksdagsledamoten från Malmö valkrets.

Han är ledamot i konstitutionsutskottet denna mandatperiod.

Jimmie Åkesson har varit partiledare för Sverigedemokraterna sedan 2005 och riksdagsledamot sedan 2010. Han är en av del partiledare som suttit längst och därmed startade spekulationer om hans avgång under onsdagsmorgonen.

Även inom Sverigedemokraterna spred sig oron.

Sverigedemokraternas gruppledare i Region Jönköpings län Samuel Godrén erkänner att han själv undrat över pressträffen. Han fick en e-post på morgonen som gjorde honom konfunderad över om pressträffen kanske skulle handla om Åkessons avgång.

Med tanke på attacken mot Jimmie Åkessons bostad igår hoppades jag att han inte skulle meddela att han tappat lusten att fortsätta.

Vad säger du om beskedet?

Det var kanske lite som en antiklimax eller vad man ska säga, men det är ju en lättnad att han fortsätter.

Samuel Godrén tror inte att det blir lätt att hitta någon som kan ersätta Jimmie Åkesson och den starka ställningen som han har i partiet.

Istället gällde nyheten en Moderat som överger sitt parti för Sverigedemokraterna.

Det är intressant. Jag ser det som positivt när erfarna politiker ansluter sig till Sverigedemokraterna. Bara de har anammat vår politik.

Däremot ser han en risk att avhoppen från Moderaterna beror på att politikerna lämnar sitt krympande parti för att säkra förtroendeuppdrag i Sverigedemokraterna istället.

Ordförande i distriktet Jönköpings län, Björn Forsell, är själv före detta Moderat och tror på fler avhopp från Moderaterna till SD.

Ja det tror jag och även från andra partier.

Han berömmer Jimmie Åkesson för pr-kuppen.

Det gav ju publicitet.

Själv tycker han att Mattias Karlsson vore en bra efterträdare till Jimmie Åkesson när den dagen kommer.

På tisdagen ska Jimmie Åkessons hem ha utsatts för en attack, enligt Expressen

Sambon Louise Erixon, förtroendevald i Sölvesborgs kommunfullmäktige, skrev på Facebook:

"Värsta attacken hittills på huset i går kväll och denna gång ville de (förutom att täcka fasaden och bilen med ägg och smälla raketer) även komma in i huset. Fattar verkligen inte hur man kan göra så...".