Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyftet i Aneby-spåret: "Upptäckte att vi kan göra mycket mer"

För över ett år sedan sattes nya belysningsstolpar upp i ett mörkt parti vid skidspåret i Aneby. Den nu upplysta backen har utvecklats och blivit en central samlingsplats för ungdomsskidträningen.
– När vi satte upp belysningen så upptäckte vi att vi kan göra mycket mer på just den platsen. Den gångna vintern har det blivit tusentals åk i den backen, säger Ola Gustafsson som är näringslivs- och fritidsansvarig i Aneby kommun och som dessutom är involverad i SOK Aneby som nyttjar backen.

Varje år samlas hundratals ungdomar vid klubbstugan Tallbacken i Aneby för att orientera, åka skidor eller helt enkelt gå i den natursköna omgivningen. SOK Anebys klubbstuga och verksamhet har länge varit en naturlig samlingsplats för personer i alla åldrar. I en del av skidspåret så har det dock funnits en del problem.

Hållbarhet Jönköpings län - Länsförsäkringar

– En hel del barn upplevde en backe som mörk och otrevlig. Just den delen hade ingen belysning och många har dragit sig för att åka igenom just det partiet, säger Ola Gustafsson.

Hösten 2019 arrangerade Länsförsäkringar Jönköping en kampanj som syftade till att få folk att cykla mer. Samtliga föreningar eller organisationer som valde att delta i cykelkampanjen hade sen chansen att ansöka om en summa pengar som skulle gå till ett specifikt projekt.

– Eftersom vi varje år är med och stöttar över 100 föreningar i länet så är det en naturlig del av vår verksamhet att bidra till ökad trygghet i hela länet, säger Ida Severin som är hållbarhetschef på Länsförsäkringar Jönköping och en av initiativtagarna bakom kampanjen.

– Vi är stolta över att vi är en del av lokalsamhället och det här är ett jättebra sätt för oss att visa upp vårt engagemang. Vi finns där våra kunder finns, fortsätter Ida Severin.

En av föreningarna som valde att delta i kampanjen var SOK Aneby och när de fick nys om att man kunde söka pengar till ett specifikt projekt så var det självklart att de skulle försöka göra något åt belysningsproblemet i skidspåret.

– När vi fick besked att Länsförsäkringar skulle vara med och hjälpa till med belysningen så betydde det givetvis väldigt mycket för oss och vår verksamhet.

Efter en kort tid så kom belysningsstolparna upp och gjorde att hela skidspåret blev inbjudande. Tack vare den nya belysningen upptäckte Ola Gustafsson och flera andra ledare i föreningen att det fanns ännu större möjligheter vid det partiet som tidigare var mörkt.

Den första vintern upptäckte vi att vi kan göra mycket mer på den platsen. Vi tog bort en slydunge inför den gångna vintern vilket gjorde att vi kunde spruta snö på hela det området. Det har blivit tusentals åk i den backen.

– Det har blivit suveränt med den platsen, och det utvecklades tack vare belysningen vi fick från Länsförsäkringar. Nu har vi dessutom ytterligare möjligheter att göra ännu mer inför nästa vinter. Det här handlar inte bara om belysningen utan det här har skapat möjligheter för oss att kunna locka till oss fler ungdomar, kunna locka till oss fler ledare och utveckla föreningen i stort, säger Ola Gustafsson.

Även från Länsförsäkringars sida så hoppas man att det här kommer fortsätta utveckla Aneby som ort och att ungdomar även fortsättningsvis kommer få möjligheter att idrotta.

– För oss är det inte svårt att bry sig lite extra. Den här typen av projekt går verkligen i linje med det vi vill göra, vilket är att skapa möjligheter för barn och unga. Vi lever bland våra kunder och bland våra föreningar, och därför är vi oerhört glada över att kunna hjälpa till på det här sättet, avslutar Ida Severin.

Läs mer om hållbarhet Jönköpings län - Länsförsäkringar

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Länsförsäkringar Jönköping och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.