Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magisk saga i årets julkalender på SVT – regissören: ”Kritikerna hittar alltid något att rasa över”

Ett svart hål på vift gör det möjligt att resa i tiden. I årets julkalender "Mirakel" kastas Mira tillbaka till ett snörikt 1920 medan Rakel hamnar i ett snöfattigt 2020. Men även om snön ligger tjock så är inte allt bättre förr.

Tänk om du plötsligt bytte plats med någon som levde på 1920-talet. Just det händer Mira (Sarah Rhodin) i årets julkalender i SVT.

Mira bor på ett HVB-hem (ett slags modernt barnhem) inrymt i en gammal herrgård. Hemmet ska läggas ned och alla barn har fått riktiga hem utom Mira och Galad.

– Mira är en snäll och modern tjej som är ledsen över att hemmet ska rivas. Hon vill inte skiljas från Galad men längtar efter en riktig familj, säger Sarah Rhodin.

Rakel (Bibi Lenhoff) bor i samma herrgård – men för 100 år sedan.

– Hon är en lite småbitchig överklasstjej. Hon bryter mot många av tidens normer. Hon vill inte uppfostras till att bli en fin dam, säger Bibi Lenhoff.

Ett svart hål på vift uppfunnet av det äkta vetenskapsparet Vilgot och Anna-Carin (Johan Glans och Annika Andersson) gör det möjligt för tjejerna att byta tid och kropp.

Mira hamnar i Rakels kropp 1920, och Rakel i Miras 2020. Årets julkalender är två i en – ett kostymdrama men också ett samtidsdrama.

För Johan Glans är det första gången han har en större roll i en julkalender.

– Jag var med i en scen i "Skägget i brevlådan" (2008), men då fick jag spela Påskharen.

Babben Larsson gör däremot efterlängtad julkalenderdebut i rollen som HVB-föreståndaren Agneta.

– Agneta är en bitter person som sörjer att en annan tjej stal hennes drömkille när hon gick på högstadiet, säger hon.

För regin står Calle Åstrand som även regisserade julkalendern "Håkan Bråkan" (2003).

– Jag sade "aldrig mer" efter att ha gjort "Håkan Bråkan". Att göra julkalendern är ett stort och tungt jobb. Man gör i princip tre långfilmer. Men det är ett hedersuppdrag och kanske den sista lägerelds-tv som finns kvar. I år är den nog ännu viktigare med tanke på coronapandemin. Den blir något att samlas kring, säger han.

Just eftersom julkalendern är så älskad finns det också många som brukar ha starka åsikter om den.

– Är det inte för lite tomtar så är det för mycket tomtar. Jag bytte ut champagne mot julmust i en scen, för säkerhets skull. Men kritikerna hittar alltid något att rasa över.

Mira hamnar i en tid utan Tiktok och Instagram, utan mobiltelefoner och datorer – men hon får en familj.

– Hennes dröm går i uppfyllelse. Fast det blir jobbigt när hon inser att man som kvinna inte får göra vissa saker 1920, säger Sarah Rhodin.

Rakel däremot kastas rakt in i en tid med en massa häftiga tekniska prylar och med större frihet för unga tjejer.

– Hon tycker att det är mycket roligare i framtiden. Fast det är trist att det inte finns någon snö, säger Bibi Lenhoff.

1920 är täckt i ett rikligt lager konstsnö medan 2020 helt saknar snö.

– Det är en pik till alla klimatförnekare där ute, säger Calle Åstrand.

"Mirakel" har premiär i SVT1 tisdagen den 1 december.

Viktor Andersson/TT

Fakta: "Mirakel"

• Årets julkalender "Mirakel" är skriven av Peter Arrhenius, Sara Young och Fredrik Agetoft och regisserad av Calle Åstrand.

• I rollerna ser vi Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Johan Glans, Annika Andersson, Babben Larsson, Joel Adolphson och Maja Rung med flera.

• Sänds i SVT1 och SVT Barn vardagar klockan 07.15 och 18.45. På helger sänds den klockan klockan 08.45 och 18.45. Publiceras på SVT Play klockan 06.00.

• I år fyller julkalendern i SVT 60 år. Med anledning av jubileet lanserar SVT en eventsajt där publiken kan minnas julkalendrarna genom historien. Här kan man titta på ett kort klipp från nästa alla kalendrar som har visats sedan starten och rösta fram vilken kalender som har varit den bästa genom åren. Sajten lanseras i samband med premiären av årets julkalender.