Under Augustgalan i Stockholm tillkännagavs pristagare i tre kategorier: "Årets svenska skönlitterära bok", "Årets svenska fackbok" samt "Årets svenska barn- och ungdomsbok".

Årets skönlitterära bok

Det skönlitterära priset går i år till Linnea Axelsson för det samiska eposet "Ædnan". Juryn skriver i sin motivering:

"I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor."

Relaterat till artikeln

Augustpristagaren Magnus Västerbro.

Foto Claudio Bresciani/TT

Årets svenska fackbok

Magnus Västerbro får Augustpriset för sin fackbok "Svälten" som handlar om nödåren på 1800-talet, då Sverige drabbades av hungersnöd.

Enligt juryns motivering är boken "En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar".

Relaterat till artikeln

Emma Adbåge fick priset för årets Svenska barn- och ungdomsbok.

Foto Claudio Bresciani/TT

Årets barn- och ungdomsbok

Priset för "Årets svenska barn- och ungdomsbok" går till Emma Adbåge för bilderboken "Gropen". Författaren har tre gånger tidigare nominerats till priset, men detta är första gången hon prisas. Juryn skriver så här om boken:

"Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!"

Illustratören Ilon Wikland får årets hederspris.

Foto Janerik Henriksson/TT

Årets hederspris

Det nyinstiftade hederspriset går till illustratören Ilon Wikland som framför allt är känd för sitt samarbete med Astrid Lindgren. Juryn anger följande motivering:

"Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över."