Bilagan ”Sommar i Sommenbygd” är ute – 32 sidor med skön sommarläsning. Det här reportaget är ett av flera.

Rätt svar är Torpöns färjeläge!

Torpön ligger på gränsen mellan Östergötland och Småland med utsikt över sjön Sommen. Längst ut på bryggorna ligger Naturum Sommen.

– Här kan du lära dig mer om Sommen och dess invånare, säger föreståndaren Martina Sandler samtidigt som hon och kollegan Joaquim Otero Lindström färdigställer metspön för dagens bryggfiske intill Naturums lokal.

Enligt legenden var det urkon, (Sommakoa), som skapade Sommen genom att vildsint sparka upp stora sprickor i berget och sedan fylla dem med sin mjölk.

Sommen är en så kallad klarvattensjö, vilket innebär att den är näringsfattig och har ett klart vatten. Tack vare att Sommen består av både djupa och grunda partier finns det hela 22 fiskarter som lever i sjön. En av dessa är sommenrödingen, som funnits kvar i Sommen sedan istiden.

"Vårat favoritställe är Svanaviken"

En vit motorbåt med blått kapell styr långsamt in mot hamnen bredvid Naturum.

– Vi brukar åka båt på Sommen, oftast åker vi ut på fredagen och åker tillbaka till Tranås på söndagskvällen, säger Maud och Krister Rosén.

Idag åkte paret hit för att tanka upp båten och ta en fika.

– Sommen är jättefin, det är så skönt att åka ut med båten här. Vårat favoritställe är Svanaviken, säger de.

Från fastlandet kan man nå ön via en bro, eller med färja över till färjeläget under sommaren. I färjeläget finns också en båthamn, för båtburna gäster. Där finner man också bland annat campingplats och restaurang, kafé och glassbar, samt naturum Sommen, med sitt stora akvarium. På ön finns också en gårdsbutik med kafé, samt två utsiktsplatser: Bodaberget och Börshult. Väl värt att nämna är också att Torpön är Sommens största ö.

"Gissa bajset"

Martina Sandler berättar att det finns gott om aktiviteter och guidningar på Naturum för både barn och vuxna så som "prova på fiskning", "fiskmatning", "naturkampen" där besökare kan utmana varandra i olika tävlingar med naturtema och "håva småkryp".

– Vi ger oss ut i vadarstövlar och fångar småkryp i sjön.

Nytt för i år är en föredragsserie en gång i månaden med olika teman, de flesta kopplar till Sommen och vatten.

– I vår utställning kan du bland annat undersöka vattenlevande småkryp i vårt mikroskop, "gissa bajset", spela dataspelet "Trout-Route", där man hjälper öringar att ta sig förbi olika hinder i en bäck och titta på och få information om skräpmontern där dykare samlat ihop skräp från sjön Sommen.

Vad är det bästa med Sommen?

– Det finns så många öar i Sommen, man kan alltid hitta sin egen lilla guldpärla, för att sjön är så stor. Jag tycker själv bäst om den östra delen mot Malexander, den är inte så exploaterad.

Några meter ifrån Naturum med utsikt över sjön Sommen ligger en höghöjdsbana med tillhörande restaurang och en glasskiosk som drivs av Robin Samii.

Nytt koncept för i år är glassbuffén med 40 olika sorters glasser.

– Vi är kända för "Torpötallriken", en tallrik med varmrökt regnbågslax, sparris, kokt färskpotatis, räkor och romsås

Relaterat till artikeln